Auletes maakt koekjes, maar liever nog muziek
Even uit je hoofd, bezig zijn met je instrument en met de klank van de groep: de muziek staat ook tijdens de coronacrisis voorop voor de studenten van harmonieorkest Auletes, ondervereniging van Quadrivium. Maar hoe hou je je gezelschap mentaal én financieel overeind als je lange tijd niet kunt spelen voor publiek en zelfs nauwelijks samen kunt repeteren? Nou, met kerstkoekjes bijvoorbeeld.
Het is trouwens helemaal niet de bedoeling dat we deze actie aan een al te grote klok hangen. Want, zo zegt Auletes-commissaris Cas Mous: deze eerste ronde van koekenbakkerij heeft vooral de eigen sociale kringen als doelgroep - al is het maar omdat al te veel ‘transacties’ op het TU/e-terrein op dit moment, vanwege de coronamaatregelen, niet wenselijk zijn.
“Het is een uitprobeersel, vrij snel opgezet. Maar als dit een beetje lukt, gaan we later ook nog andere acties opzetten, waarbij we ook graag andere studenten willen betrekken”, aldus Mous. Voor nu zijn de QerstQkskes (kerstkuukskes, op zijn Brabants, met een hintje Quadrivium) dus voorbehouden aan familie, vrienden en bekenden. Als de verkoop een paar honderd euro oplevert, is de commissaris dik tevreden.
Een smakelijk tijdverdrijf, maar veel liever maken Mous en zijn Auletes-collega’s muzíek. “Even uit je hoofd, bezig zijn met je instrument, met de klank van de groep waarin je zit; dat is voor ons het allerbelangrijkste.” En ja, juist nu, in coronatijd, waarin de toegenomen uren achter beeldschermen zoveel energie vreten en de behoefte aan energiegévers steeds groter wordt. “Tijdens de lockdown heb ik mijn trompet amper aangeraakt. Ik had toch niks om voor te repeteren.”
Lockdown
Op zondag 7 maart stond het harmonieorkest, samen met symfonieorkest Ensuite en gemengd koor Vokollage, voor het laatst op de planken voor het lustrumconcert van studentenmuziekgezelschap Quadrivium. Dit in een relatief klein theater in Zutphen; een week later lonkte het podium van Muziekgebouw Eindhoven. Twee dagen voor die uitvoering gooiden de coronamaatregelen echter roet in het eten; de eerste lockdown was een feit.
Lees verder onder de foto.
Sindsdien roeit Auletes, net als alles en iedereen, met de riemen die het heeft - meedeinend op de golven van de pandemie. In het voorjaar was repeteren er lange tijd niet bij, pas kort voor de zomer kwamen de muzikanten voor het eerst weer fysiek samen - zij het overwegend in kleiner comité. Ook na de zomer blijft het vooralsnog behelpen voor het (in volledige bezetting) vijftigkoppige orkest. De deuren van zaal Pulsar in Luna blijven vooralsnog gesloten en dus zwierf Auletes een tijdlang langs alle soorten zalen waar ze maar welkom was. Mous, lachend: “We hebben zelfs gespeeld in een Turkse trouwzaal”.
Op het moment is het orkest noodgedwongen opgesplitst in twee groepen van maximaal dertig mensen. “Het zag ernaar uit dat we voorlopig nog niet met het hele orkest zouden kunnen spelen en daarom zijn we overgeschakeld naar een nieuw programma.”
Onder de naam ‘Auletes 2gether’ bereidt het orkest zich nu voor op een studiosessie - aan het begin van de kerstvakantie - om twee muziekstukken op te nemen en deze te delen via onder meer Spotify. “Zo kunnen we toch van onszelf laten horen. Het is sowieso heel leuk om zo’n professionele, spot-on opname te laten maken; toch heel anders dan wanneer je met een paar microfoons opnames maakt tijdens een concert, waarin er toch altijd wel ergens iets misgaat.”
Brassband
De ene groep binnen Auletes wordt gevormd door “het koper en de percussie. We hebben nu eigenlijk onze eigen Auletes Brassband”. Die band zet momenteel zijn tanden in ‘A journey to the Bermuda Triangle’ van Pimpanit Karoonyavanich. De andere helft is de ‘houtgroep’, met onder anderen de klarinetten, saxofoons en fagotten, die ‘Slavonica!’ van Philip Sparke gaat spelen. “In een harmonieorkest staat normaliter het hout wat meer centraal en is het koper een soort leuk sausje eroverheen. We spelen nu in een heel andere setting en je merkt dat muzikanten zich daardoor op heel andere vlakken aan het ontwikkelen zijn. Ontzettend leerzaam”, zegt Mous.
Bovendien: “Iedereen is gewoon heel blij dat we íets kunnen doen. Weliswaar op anderhalve meter, zonder borrelen na afloop; het is echt repeteren en naar huis. Iedereen is daar heel secuur in en daar ben ik ook echt heel trots op. Maar er is in elk geval een soort sociaal moment waar iedereen elke week naartoe leeft en naartoe komt.”
Geen kaartverkoop
Ook al wist Auletes de geplande studio-opnames, mixing en mastering voor een vriendelijk prijsje te regelen; alle bezigheden van het gezelschap moeten nog wel steeds worden betaald. En dat zorgt dit jaar voor een extra uitdaging, aangezien de kaartverkoop voor concerten normaliter de belangrijkste bron van inkomsten is: “Daar haal je doorgaans duizenden euro’s mee binnen”. Ook de kans op subsidies is momenteel, bij een gebrek aan publiek, miniem. Met andersoortige, soms ludieke acties (zoals de QerstQkskes) hoopt de vereniging daarom haar financiën op peil te houden.
“We vinden het belangrijk dat er wel activiteiten doorgaan. Veel mensen binnen de vereniging denken daar ook goed over mee.” Maar alle online creativiteit ten spijt; uiteindelijk is een orkest natuurlijk niks zonder toehoorders, zegt Mous. “Met publiek erbij komt alle opgebouwde energie in één keer los. Dat is waar je naartoe werkt.”
Woman Up!
Het eerder gecancelde lustrumconcert in het Muziekgebouw staat nu gepland voor november 2021. Maar de student-musici hopen al eerder weer live van zich te laten horen, middels een muzikaal project met vrouwenemancipatie door de jaren heen als thema. ‘Woman Up!’ staat gepland voor 21 maart 2021 in het Augustinium in Eindhoven, waar het gezelschap twee concerten hoopt te geven, vooralsnog elk voor honderd man.
“Voorwaarde is wel dat we met het hele orkest samen kunnen repeteren en daarvoor moeten we eigenlijk terug naar het laagste dreigingsniveau”, aldus Mous, verwijzend naar de Nederlandse corona-routekaart. Auletes wil direct na de jaarwisseling de knoop doorhakken over de plannen (of een eventueel plan B of C). Voor deze productie hoopt het orkest onder meer op een bijdrage vanuit het Diversity Fund van de TU/e.
Discussie