Brexit. Beeldbewerking Pantelis Katsis.

Brexit kan duur worden voor Britse studenten

Britten die hier studeren maar niet wonen, moeten snel zijn: ze gaan het veel hogere instellingscollegegeld betalen als ze vóór 1 januari niet officieel staan ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Het gaat aan de TU/e om slechts één student.

door
foto Pantelis Katsis

Uitvoeringsorganisatie DUO waarschuwde er een jaar geleden al voor: Britse studenten in het Nederlandse onderwijs die geen officieel adres in Nederland hebben, kunnen door de Brexit in de problemen komen. Bijvoorbeeld als ze ergens wonen waar ze zich niet mogen inschrijven van hun huisbaas of hospita.

Zo’n 3.400 Britse studenten volgen in Nederland een bachelor- of masteropleiding. Aan de TU/e studeren 29 Britten. Ze betalen hetzelfde collegegeld als Nederlanders en hebben soms recht op studiefinanciering. Na de Brexit zal er voor de huidige Britse studenten niets veranderen, beloofde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in 2018.

Corona

Maar dan moeten ze wel kunnen aantonen dat ze hier al vóór de Brexit studeerden én woonden. Vooral dat laatste is soms een probleem. Zo’n honderd Britse studenten van de Universiteit Maastricht bijvoorbeeld, staan niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente, meldt Observant. Een deel van hen studeert vanwege de coronamaatregelen vanuit het Verenigd Koninkrijk en anderen wonen net over de grens, in België of Duitsland.

Daardoor dreigen ze straks - net als andere niet-EER studenten - het dure instellingstarief te moeten betalen: in Maastricht tussen de 8.000 en 32.000 euro. De universiteit zet daarom alles op alles om de Britse studenten vóór 1 januari ingeschreven te krijgen in het UM Guesthouse, waar momenteel zo’n 270 kamers leegstaan.

Eindhoven

Aan de TU/e studeren momenteel 29 Britten, waarvan één dat doet vanuit het Verenigd Koninkrijk, zegt Inge Adriaans, beleidsmedewerker International Affairs van de TU/e. De betreffende student heeft bericht gehad over de nieuwe situatie na de Brexit. “Als je niet in het basisregister in Nederland ingeschreven staat, word je gezien als een niet-EU-student”, zegt Adriaans. Het collegegeld aan de TU/e zal dan stijgen van 2.143 euro naar 11.200 euro per jaar voor bachelors. Daarnaast moeten studenten een visum aanvragen.

“We adviseren alle internationale studenten sowieso om zoveel mogelijk vanuit Eindhoven onderwijs te volgen”, aldus Adriaans. Tijdens de coronacrisis gingen veel internationals terug naar huis om daar online onderwijs te volgen. “Maar we willen dat niet promoten, het is niet verstandig om het vanuit je thuisland te doen.”

Brexit-loket

Volgens het Brexit-loket, de speciale website van de Rijksoverheid, hangt het toekomstige collegegeldtarief voor Britten in Nederland af van de afspraken die de EU en het VK maken over hun toekomstige relatie. Als die afspraken uitblijven “worden VK-burgers behandeld als niet-EU-burgers”, en betalen ze net als Chinezen en Amerikanen het hoge tarief. Aan de TU/e is dat 11.200 euro voor bachelorstudenten en 16.200 euro voor masterstudenten.

Voor nieuwe Britse studenten zal dit na 1 januari in 99 procent van de gevallen gelden, verwacht de woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven. Hoe dan ook is het verstandig dat de huidige Britse studenten zich vóór 1 januari inschrijven bij een Nederlandse gemeente.

Deel dit artikel