Nieuwe huurbond wil meer kamers voor studenten

De woningnood onder studenten loopt volkomen uit de hand, zegt Daan Roovers van LOS, een nieuwe landelijke belangenbehartiger voor studentenhuurders. “Soms kunnen studenten pas in hun derde jaar op kamers.” Vorige week nog werd in Eindhoven een nieuw Studentenhuisvestingsconvenant ondertekend, onder meer door de TU/e, waarin staat dat er over zeven jaar 2840 studentenwooneenheden bijgekomen moeten zijn.

door
foto Picture Partners / Shutterstock

In allerlei steden bestaan er huurdersverenigingen van studenten om hun belangen te behartigen. Vanaf nu hebben die een landelijke koepel: het Landelijk Overleg Studentenhuurders (LOS), waar tien clubs bij zijn aangesloten.

Een van de kartrekkers is Daan Roovers, vijfdejaars student scheikunde in Utrecht en tevens voorzitter van BoKS, het bewonersoverleg van studentenhuisvester SSH in Utrecht, Rotterdam, Groningen, Zwolle, Tilburg en Maastricht.

Waarom wilden jullie een landelijke koepel voor studentenhuurders oprichten?

“Dat had twee redenen. De eerste is dat de huurdersverenigingen voor studenten een soort eilandjes zijn, allemaal in hun eigen stad. We wilden onderling kennis uitwisselen, want dit is nogal specialistisch werk. De andere reden is dat we de belangen van studenten beter willen behartigen.”

Maar je hebt bijvoorbeeld ook de Woonbond, en de Landelijke Studentenvakbond.

“We werken samen met de Woonbond. Die is er voor alle huurders. En de LSVb is er voor iedereen die studeert. Wij zijn er specifiek voor alle studenten die woonruimte huren. Dat is net even een ander belang. De LSVb doet ook goed werk, maar dat spreekt elkaar niet tegen.”

Hoe kunnen jullie iets bereiken? Het heeft weinig zin om te staken.

“Nee, huurders kunnen niet staken, dat klopt. We moeten onze draai nog vinden. We zijn ons aan het oriënteren, we maken kennis met organisaties en partijen, maar uiteindelijk willen we invloed op het beleid. We willen aan tafel zitten.”

En wat is het doel?

“In sommige steden sta je drie jaar of zelfs langer op een wachtlijst. En de komende jaren gaan naar verwachting tienduizenden studenten extra op zoek naar woonruimte. We willen meer betaalbare en duurzame kamers voor studenten, een betere rechtsbescherming en een soepele overgang van student naar starter.”

In een column voor het blad van de Woonbond (namens BoKS, niet namens LOS) pleit Roovers ervoor om studenten op kamers ook huursubsidie te geven, net als huurders van zelfstandige woningen. Daarnaast zou het ‘puntensysteem’ op de schop moeten, zodat er voor woningcorporaties geen verschil in opbrengst is tussen studio’s en kamers.

Is dat ook het standpunt van LOS?

“Als vereniging moeten we onze inzet nog in overleg bepalen. We zijn net begonnen.”

Deel dit artikel