Biotech. Foto | Bart van Overbeeke

Broedplaats voor biotechnologische innovatie

Om een veelbelovende medische vinding vanuit het lab te laten uitgroeien tot een therapie waar patiënten van kunnen profiteren, zijn grote investeringen nodig en mensen die verstand hebben van medicijnontwikkeling en ondernemen. Vanuit die gedachte hebben hoogleraar Precision Medicine Willem Mulder en zijn collega Mihai Netea, beiden verbonden aan zowel de TU/e als het Radboudumc in Nijmegen, het initiatief genomen om de ‘incubator’ BIOTRIP op te richten; een onderneming die als broedplaats moet dienen voor biotechnologische ontdekkingen van de TU/e en Radboudumc.

Willem Mulder heeft ervaring opgedaan met het opzetten van Trained Therapeutix Discovery (TTxD), een bedrijf dat therapieën ontwikkelt op basis van nanodeeltjes die het aangeboren immuunsysteem reguleren en waarvan hij Chief Scientific Officer is. Dat bleek een hele klus, vertelt hij. “Daar ben ik in 2016 mee begonnen, maar pas drie jaar later bestond TTxD daadwerkelijk. Daardoor heb ik wel geleerd wat er komt kijken bij het beginnen van een biotech startup, en heb ik experts en investeerders in die wereld leren kennen.”

Om nieuwe startups deze worsteling te besparen en collega’s enthousiast te krijgen voor het ondernemen, besloot Mulder samen met Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc en ook betrokken bij TTxD, een plek te creëren waar de benodigde kennis en contacten voor het opzetten van biomedische startups samenkomen. Dat is BIOTRIP geworden (Biotech TU/e-Radboudumc Incubator Program), een onafhankelijke bv met de TU/e en Radboudumc als aandeelhouders. “Een ongebruikelijke constructie, maar we kregen direct veel steun vanuit zowel de faculteit Biomedische Technologie als het College van Bestuur en ook de Raad van Bestuur van Radboudumc. Dat was heel prettig.”

Bij BIOTRIP kunnen onderzoekers van de TU/e en Radboudumc terecht die hun vindingen uit het lab in de praktijk gebracht willen zien worden. Aan de zogeheten ‘incubator’ zijn daarom zowel experts verbonden op het gebied van klinisch onderzoek als ervaren ondernemers. “We zijn heel blij dat we Andrea van Elsas bij dit initiatief hebben kunnen betrekken”, zegt Mulder. “Hij is partner bij Third Rock Ventures, een zeer gerenommeerde investeerder in de biotech-sector. En ook John Kastelein doet mee, een arts met veel ervaring met klinische onderzoeken en nu een succesvol biotech-ondernemer.” TU/e-hoogleraren Luc Brunsveld en Patricia Dankers hebben al ervaring met startups in de biotech-sector en zijn daarom beiden lid van de adviescommissie van BIOTRIP.

Als vindingen van de TU/e die mogelijk interessant zijn voor BIOTRIP, noemt Mulder onder meer het werk aan RNA-nanotechnologie van Roy van der Meel, een vaccinatieplatform waaraan vanuit het TU/e-instituut ICMS wordt gewerkt en een project met BMT-decaan Maarten Merkx waarin eiwitten worden ontwikkeld om de immuunrespons te reguleren. Daarnaast verwacht hij mooie dingen uit de groep van Jan van Hest (Bio-organic Chemistry).

Nu het raamwerk voor BIOTRIP staat, zal Mulder overigens een stap terugdoen. “Voor de duidelijkheid: ik manage BIOTRIP niet, hoewel ik er zo enthousiast over ben dat ik me er nog wel tegenaan zal blijven bemoeien - voor zover ik niet in de weg loop, uiteraard. We gaan al onze nieuwe veelbelovende concepten onderbrengen bij BIOTRIP.”

Deel dit artikel