Word een ‘Social Hero’ voor Eindhoven

Social Heroes is de naam van een nieuw maatschappelijk project van de TU/e, verbonden aan het lustrumthema ‘Heroes like you’. Daarmee wil de universiteit iets terugdoen voor de stad Eindhoven. Organisaties met een sociaal-maatschappelijke vraag worden gekoppeld aan studenten en studentenverenigingen die zich vrijwillig willen inzetten voor de stad en haar inwoners.

door
foto Social Heroes

Valerie van der Jagt, bachelor student Medical Sciences and Technology is betrokken bij het project als studentassistente. “Ik vind het belangrijk bruggen te slaan tussen de universiteit en de stad waarin we studeren en werken. Daar biedt dit project kansen voor.” Zo is er bijvoorbeeld een project met een buurtcentrum, HK1, in de buurt Gestel waar dak- en thuislozen worden geholpen met het invullen van hun tijd en het vinden van hun eigen talent.  “Een van de doelen van HK1 is om het contact met de buurt te verbeteren”, zegt Van der Jagt. “Daarvoor organiseren we samen met studenten brainstormsessies en gaan we via co-creation een project opzetten. Dat is een mooi voorbeeld van hoe onze studenten hun steentje kunnen bijdragen.”

Een project dat al heeft plaatsgevonden is het project in samenwerking met stichting MOVE. Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. In alle projecten staat ontmoeting centraal: kinderen, jongeren en studenten ontdekken samen andere leefwerelden en verbreden hun perspectief. Samen met vier PDEng studenten hebben kinderen een creatief project uitgevoerd om een steentje bij te dragen aan hun eigen omgeving.

Naast het buurthuis wordt er ook samengewerkt met PSV-fit om in alle Eindhovense buurten de mensen fitter te krijgen en sport te faciliteren. In samenwerking met de sportverenigingen kunnen studenten daar een verschil maken door bijvoorbeeld een clinic te geven. Op termijn komen er nog projecten bij. Het is de bedoeling dat alles vanaf september echt praktisch gaat lopen. Vanaf week 28 komen de vrijwilligersvacatures online.

Benieuwd naar de projecten of enthousiast om mee te doen? Je kunt je opgeven via de webpagina van Social Heroes. Daar zijn overigens geen specifieke talenten voor nodig. “Als je gemotiveerd bent zit de drijfveer erin en dat is alles wat nodig is”, verzekert Van der Jagt ons.

Op de hoofdfoto het team achter het project Social Heroes. Valerie van der Jagt links.

Deel dit artikel