Van Lint week wordt geocaching-event door corona

Eigenlijk had de Van Lint week eind december al moeten plaatsvinden, maar dat werd door goede hoop op coronaversoepelingen naar midden mei verplaatst. Helaas heeft die beslissing ook niet mogen baten, want de commissie organiseert vanaf 17 mei toch een alternatief programma in plaats van de gebruikelijke zaalsportwedstrijden. ‘Jammer’, zo noemt de commissie het, maar het enthousiasme voor de alternatieve week waarbij een geocaching-event wordt georganiseerd, is groot.

door
foto Alexander Raths / Shutterstock

“Zolang binnen sporten nog geen optie is, kan de Van Lint week in zijn oude vorm niet doorgaan”, zegt commissielid Randor Bongers. Als inmiddels oud-bestuurslid van het Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF), heeft Bongers wel gemerkt dat tijden als deze vragen om creativiteit. Bongers was onderdeel van het bestuur in het jaar 2019-2020, het jaar waarin de pandemie toesloeg. “Om mensenmassa’s te voorkomen, moest bijvoorbeeld ook de Batavierenrace anders worden georganiseerd, maar dat heeft er niet toe geleid dat er minder deelnemers waren. In tegendeel zelfs, er waren juist veel meer aanmeldingen dan de jaren daarvoor.” Kortom, het organiseren van alternatieve sportweken wakkert creativiteit aan.

En die creativiteit heeft ertoe geleid dat de Van Lint week nu een geocaching-event is geworden. “Geocaching is een buitensport en -spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of gewoon een telefoon. Met coördinaten moeten deelnemers een bepaald voorwerp vinden of een bepaalde locatie. Als ze daar zijn aangekomen, dan krijgen ze de coördinaten van het volgende punt en zo ga je door.” De commissie heeft daar nog een element aan toegevoegd: “Deelnemers moeten zich op een zo origineel mogelijke wijze van punt a naar punt b verplaatsen. Met het thema ‘Rumble in the Jungle’ moet dat wel lukken”, aldus Bongers. Deelnemende teams mogen de hele week gebruiken om de route af te leggen. “Het gaat er dus niet om wie de route het snelste heeft afgelegd, het gaat ook om hoe de route wordt afgelegd.”

“We hopen op deelname van zeker dertig teams. Tot en met 15 mei kunnen teams zich inschrijven en we hebben al veel leuke reacties ontvangen en al aardig wat inschrijvingen binnen.” Er gaan dan ook al geluiden op om de Van Lint week vaker op deze manier te organiseren. “Al is dat nog wel toekomstmuziek, maar ruimte voor verandering is er zeker.” Bongers denkt daarnaast dat het enthousiasme ook komt doordat “dit event eindelijk wel doorgaat. Het is een lichtpuntje aan de horizon nadat al zoveel sportactiviteiten zijn gecanceld en vergeet niet dat het lekkerder weer gaat worden. Het is gewoon leuk om weer eens een activiteit te ondernemen met je vrienden of studiegenoten.”

Deel dit artikel