Jongeren in gesprek met informateur Hamer

Studieschuld, woningnood, een onzekere arbeidsmarkt… Daar moet het volgende kabinet snel mee aan de slag, vinden vier jongerenorganisaties. Ze spraken vanochtend met informateur Mariëtte Hamer: een primeur in de formatiegeschiedenis. Hamer, in het dagelijks leven voorzitter van de SER, is lid van de raad van toezicht van de TU/e.

door
foto Studio Romantic / Shutterstock

De kabinetsformatie is weer hervat. Dinsdag sprak kersverse informateur Mariëtte Hamer met de leiders van de grootste politieke partijen. Maar ook jongeren en studenten denken graag mee over het kabinetsbeleid voor de komende jaren.

Vanochtend schoven de voorzitters van jongerenorganisaties FNV Young & United, de Nationale Jeugdraad, de Jonge Klimaatbeweging en Jong AWVN bij Hamer aan voor een gesprek over wat het nieuwe kabinet voor hun generatie kan betekenen. Het is de eerste keer dat een informateur dit doet.

Basisbeurs

“Heel fijn dat we vandaag konden vertellen waar jongeren echt mee zitten”, zegt voorzitter Alina Danii Bijl van jongerenvakbond FNV Young & United na afloop. Hoog op de agenda staat de studiefinanciering. “We willen een goede, schuldenvrije basis voor iedereen. Het liefst zien we dat studenten onafhankelijk van hun ouders kunnen studeren, met een basisbeurs die goed dekkend is.”

Dat het leenstelsel zal verdwijnen, weet ze vrijwel zeker. “Alleen de VVD staat er nog achter. Maar nu moeten de woorden van de andere partijen nog wel worden omgezet in daden: er moet voor de studiefinanciering een goed plan komen waar studenten zich achter kunnen scharen.”

En zo werden er vanochtend nog meer onderwerpen aangekaart, zoals de onzekere arbeidsmarkt en het gebrek aan betaalbare woonruimte. “We hebben benadrukt dat alles samenhangt omdat studenten en jongeren nu zo’n slechte uitgangspositie hebben”, zegt Bijl.

En hoe nu verder? “Het is aan de Kamer om deze gesprekken voort te zetten en ons te blijven uitnodigen”, zegt Bijl. “Wij hopen dat dat gebeurt, omdat beleid voor jongeren alleen met jongeren kan worden gemaakt.”

Denktank

Voormalig PvdA-politicus Mariëtte Hamer is voorzitter van de Sociaal Economische Raad en een van de oprichters van de Landelijke Studentenvakbond. Ook heeft ze zitting in de raad van de toezicht van de TU/e.

Eerder dit jaar trok Hamer samen met de ‘coronadenktank’ van het SER Jongerenplatform en Coalitie Y aan de bel bij demissionair premier Rutte over de impact van de coronacrisis.

Deel dit artikel