TU/e-brandweer traint voor de World Police & Fire Games

Plaatsvervangend brandweercommandant Tim Schippers en brandweerman Jan van Schijndel van de TU/e doen mee aan de World Police & Fire Games 2022. De wedstrijd voor brandweerlieden en politieagenten vraagt het uiterste van de deelnemers, dus de heren trainen zich een ongeluk.

“Het is eigenlijk begonnen door een burpee challenge in coronatijd. Die was opgezet door de Brandweer Eindhoven en die ging ons zo goed af, dat we toen gemotiveerd zijn geraakt om meer challenges te doen”, zegt Schippers. Die uitdaging werd dus gevonden in de World Police & Fire Games. Een wereldwijde competitie die in 2022 voor het eerst naar Nederland komt. Met 61 deelnemende landen en meer dan 10.000 deelnemers is dat het grootste sportevenement ter wereld voor de politie en brandweer. Er zijn algemene conditionele onderdelen, zoals hardlopen, maar ook specifieke brandweeronderdelen zoals slangen omhoog tillen en een pop redden. “Die onderdelen zijn gebaseerd op ons Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO). Iedereen kijkt altijd op tegen die keuring, maar dat is nu peanuts voor ons”, zegt Schippers. “Een mooie bijvangst van het meedoen aan deze wedstrijd.”

Veel extra kilo’s

Wie denkt dat die competitie gewoon in sportkleding gebeurt, heeft het mis. “We moeten een brandweerjas aan, helm en ademluchttoestel op voor de brandweer-specifieke onderdelen. Dat weegt samen al snel 30 kilo”, weet Schippers. “We zitten conditioneel op schema”, zegt zijn collega Jan van Schijndel. “Maar het is vooral de explosiviteit die nu beter getraind moet worden. Je moet bijvoorbeeld veel slepen met een pop van 80 kilo. Dat vraagt heel veel energie en kracht in korte tijd.”

Aan de conditie wordt bijna dagelijks gewerkt, vooral door hard te lopen. Van Schijndel loopt nu 10 kilometer in 51 minuten, Schippers doet het in 48. “Maar we moeten eigenlijk ook nog hardlopen met brandweeroutfit aan”, erkent Schippers. De heren hebben nog ruim tien maanden om te trainen, eind juli 2022 vinden de World Police & Fire Games plaats in Rotterdam.

TU/e-brandweercommandant Eric van der Heijden coacht Schippers en Van Schijndel naar de overwinning. Als voorbereiding op de Police & Fire Games lopen de drie brandweermannen zondag 19 september alvast de Sahara City Run in Lommel, een hardloopwedstrijd op uitdagende ondergronden.

Meer zien van de TU/e-brandweer of nieuwsgierig wat zo’n baan als brandweerman op een campus nu inhoudt? Cursor loopt binnenkort een dagje mee en zal verslag doen. Want de heren zitten heus niet enkel te wachten tot de sirene gaat om uit te rukken.

Deel dit artikel