Flyeren tegen verengelsing van het onderwijs

Op de campus is vandaag bij Atlas geflyerd tegen de verengelsing van het onderwijs. Mensen van de stichting Taalverdediging waren daar present om flyers uit te delen met daarop leuzen als ‘Studeren doe je beter in het Nederlands’, ‘Minder Amerikaanse en Engelse boeken, dus minder culturele kolonisatie’ en ‘Minder gebrek aan betaalbare studentenkamers’.

door
foto Flyer | Taalverdediging

De TU/e-beveiliging was op de hoogte maar wilde verder geen commentaar geven. Ook de woordvoerder van de universiteit geeft geen commentaar en verwijst naar de organisatie achter het flyeren, die verderop in dit verhaal reageert.

De stichting Taalverdediging beschrijft zichzelf op haar website als volgt: 'Onze taal kent binnen de grenzen van ons taalgebied stevige concurrentie van met name het Engels. Regionaal wedijvert ook het Frans met het Nederlands. Stichting Taalverdediging is van mening dat onze taal een cultuurgoed is dat het waard is om te verdedigen en verdedigt het Nederlands binnen onze landsgrenzen, opdat ons erfgoed voortleeft. Dit omvat onder meer het gebruik van het Nederlands in het openbaar leven, waaronder radio en televisie, het onderwijs, het bedrijfsleven en het gebruik van onze taal door politci. De Stichting heeft een achterban van honderden begunstigers verspreid door het gehele taalgebied. We beschouwen het gehele taalgebied als ons werkterrein, maar we zijn ook een Nederlandse stichting, waardoor het zwaartepunt van onze activiteiten in Nederland ligt.'

Bestuursvoorzitter van Taalverdediging Jan Heitmeier laat weten met zeven personen te hebben geflyerd, of zoals hij dat liever noemt 'strooibiljetten verspreid', om het Engels te vermijden. "We hebben er zo'n 700 uitgedeeld. We zijn binnen in Atlas begonnen, maar toen door de beveiliging buiten gezet, waarna we daar door zijn gegaan." De brief van Theo Salet van de faculteit Built Enviroment was de aanleiding om in Eindhoven te komen flyeren. "Daarin werd het gebruik van het Nederlands ontraden, schadalig. De Nederlandse woordenschat en taal gaat daarmee achteruit en dat vinden wij heel erg. Ze zetten aan tot taalgenocide en dat is een misdaad tegen de mensheid." De stichting bestaat al sinds 1999 en heeft ondertussen zo'n 700 aanhangers, laat Heitmeier weten. Hij wil nog wegnemen dat de stichting rascistisch zou zijn, dat is volgens hem niet het geval. "Het gaat ons niet om rassen, maar de taal. Onze stichting is religieus en politiek neutraal en we zijn vertegenwoordigd door allerlei kleuren in onze achterban." 

Deel dit artikel