En hoe is het in Trondheim?

Bij het regelen van mijn stage aan de NTNU kreeg ik de vraag van mijn vrienden: "Waarom ga je naar Noorwegen? Waarom Trondheim? Ga toch naar Spanje of een andere plek waar het lekker warm is en waar in de winter genoeg daglicht is.” Het antwoord dat ik ze gaf was simpel: "Ik ben nog nooit in Scandinavië geweest, maar het lijkt mij heel mooi!"

door
foto Giel Peeters

Half oktober kwam ik aan in Trondheim, ruim voordat ik aan mijn stageproject zou beginnen. Om de stad te leren kennen en om een aantal wandelingen te maken had ik vooraf een aantal vrije dagen gepland. Op dat moment was het weer helaas niet al te best, het regende veel, zelfs voor Nederlandse begrippen. Maar onder het Noorse motto: "Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding", begon ik de stad te verkennen en bezocht ik Bymarka (een natuurgebied in de bergen dat direct grenst aan de stad).

Vriendelijke Noren

Trondheim is een mooie en opvallend schone stad en Noren zijn fatsoenlijke mensen. Je zou bij wijze van spreken in Trondheim zonder gevaar met gesloten ogen een zebrapad kunnen oversteken, iets wat ik in Nederland iedereen sterk zal afraden. En hoewel de Noren over zichzelf zeggen: ”We zijn alleen vriendelijk tijdens een hike of als we dronken zijn”, vond ik de Noren toch erg vriendelijk en behulpzaam.

De hikes, en vanaf eind november menige langlauftochten in Bymarka waren fantastisch. De natuur is zeer mooi en het uitzicht vanaf de bergen is fantastisch, zeker met de sneeuw. Wanneer je naar Noorwegen gaat, dan is het maken van een huttentocht een absolute must voor een complete “Norway experience”. Mijn eerste huttentocht, vier dagen en drie nachten, was rond oudejaarsavond. Deze hutten hebben geen elektriciteit, stromend water of verwarming, dus volledig terug naar de basis (zie hoofdfoto,red).

Water haalden wij uit een stroompje dicht bij de hut, kaarsen en hoofdlampen zorgden voor wat licht in het duister en de hut konden we verwarmen met een houtkachel. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, neem wat aanmaakblokjes mee op zo’n huttentocht! Toen wij in de hut aankwamen was het er -11 graden en dan wil je niet veel tijd spenderen aan het aanmaken van de kachel.

Dure drank

Naast het sporten en alle buitenactiviteiten kun je in Trondheim ook leuk op stap gaan, bijvoorbeeld naar Samfundet, de studentenvereniging van Trondheim, of naar een van de kroegen of clubs in het centrum van de stad. Houd er wel rekening mee dat alles in Noorwegen wat duurder is, vooral alcoholische dranken.

Mijn stageplaats was bij de faculteit Elektrotechniek van de NTNU, in de Engineering Cybernetics onderzoeksgroep. Het project waaraan ik heb gewerkt had als doel de wrijving in een DC motor te compenseren bij het aansturen. De studiepunten die ik voor deze stage bij de NTNU ontvang zijn de laatste studiepunten die ik nodig heb om mijn master Mechanical Engineering bij de onderzoeksgroep Dynamics & Control af te ronden.

Gezien mijn ervaring ben ik erg blij dat ik voor een ​​stageproject in het buitenland heb gekozen en hiermee mijn studententijd kan afsluiten. Daarom zou ik het ook iedereen willen aanraden dat wanneer je deze kans krijgt deze niet onbenut te laten. En mocht er nog iemand vragen waarom ik naar Trondheim ben gegaan, dan kan ik nu antwoorden: "Omdat Noorwegen een prachtig land is, Trondheim een leuke studentenstad is en ik er een geweldige tijd heb gehad!"

Hilsen fra Trondheim,
Giel Peeters

Deel dit artikel