En hoe is het in Odense?

Als je denkt aan Denemarken in de herfst en winter, staan sneeuw en korte dagen vast hoog op de lijst. Mocht je ook een design-achtergrond hebben, denk je misschien aan Bang & Olufsen, Scandinavisch design of simpliciteit. Hoewel dat allemaal zeker voorbij komt tijdens mijn exchange in Odense, is studeren in Denemarken tot nu toe al veel meer dan dat.

door

Hej! Dit herfstsemester studeer ik aan de Zuiddeense Universiteit (SDU). Zo algemeen als de naam is ook de keuze aan studies: voor zo ongeveer alles tussen humanities en hardcore engineering kun je hier terecht. Van de vier campussen heb ik gekozen voor Odense, op het middelste eiland: Fyn. Je zou Odense qua grootte kunnen vergelijken met Den Bosch en het pronkt heel erg graag met de geboorte van H.C. Andersen, de sprookjesschrijver. Behalve hele mooie natuur, veel kastelen en een aantal gezellige plaatsjes houdt het eiland dan ook al snel op, het is klein maar fijn.

De Denen genieten van hun simpliciteit. Hoewel colleges om 8 uur ’s ochtends beginnen, zit de sfeer er op de fiets om half 8 al goed in. Op de campus is alles heel flexibel en zijn ze blij dat je er bent. Het is meer doen dan denken en als student Industrial Design bevalt me dat eigenlijk wel. Naast dat Denen altijd vrolijk lijken te zijn, zijn ze ook erg verlegen en op zichzelf. Toen ik me inschreef om te wonen bij een groot Erasmus-studentencomplex (dat erg veel op Centerparks lijkt door de laagbouw), verwachtte ik veel samen koken en eten. Dat valt tot nu toe een beetje tegen. Maar met wat Nederlandse directheid en droge humor lijken mijn nieuwe Deense vrienden langzaam te ontdooien.

De sneeuw en korte dagen heb ik gelukkig nog niet gezien. Voor een land met zo weinig zonlicht is iedere zonnestraal een feestje. Zo is er een uitgebreide markt en zijn veel uitstapjes met mijn Swapfiets te bereiken. Als het wel koud wordt is er altijd nog Hygge, het Deense kernwoord voor kaarsjes, goede koffie en kaneelbroodjes. Mijn exchange is nog maar net begonnen, maar ik vind het heel leuk om hier te zijn. Ik hoop de Deense vrolijkheid te houden en kijk nu al uit naar alle uitstapjes die er sneller aan komen dan ik denk.

Deel dit artikel