Tech United in actie tijdens het EK in Portugal. Foto | Tech United

Tech United maakt zich op voor het WK in Bangkok

De wieltjes worden gecheckt, de camera’s stofvrij gemaakt en de scharnieren gesmeerd. Eindelijk mogen de voetbal- en zorgrobots van TU/e-team Tech United zich weer meten met de internationale concurrentie. Vanwege de coronapandemie is RoboCup 2022, dat van 10 tot 17 juli in Bangkok plaatsvindt, het eerste robot-WK in drie jaar. Begin deze maand mochten de voetbalrobots al even warmdraaien tijdens het EK Portugal, waar tegen de landgenoten van bedrijfsteam VDL op glorieuze wijze de titel werd behaald.

door
foto Tech United

Dat het toernooi in Portugal weer doorging, was voor de voetbalrobots en hun menselijke begeleiders heel fijn, vertelt teamlid Ruben Beumer. “Vooral omdat we eindelijk weer eens tegen een echte tegenstander konden oefenen.” De titel zelf had minder gewicht; met name omdat VDL de enige opponent was. “Veel teams hebben tijdens de pandemie volledig stilgelegen, zeker in de Middle Size League, waar onze Turtles in meedoen. Er waren overigens wel meer teams in de competitie voor kleinere robots.” Hij verwacht dat in Bangkok zo’n zes of zeven teams het zullen opnemen tegen de Eindhovense voetbalrobots. “Het is best spannend, want we hebben geen idee hoe de tegenstanders zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.”

Eén ding is zeker, vult Peter van Dooren aan: “Een robot die een paar jaar heeft stilgestaan, doet het vervolgens bijna altijd niet meer. Je moet dan altijd weer opnieuw gaan testen.” Werktuigbouwkundige Van Dooren, net als Beumer promovendus in de roboticagroep van Tech United-oprichter René van de Molengraft, geeft leiding aan de ‘zorgtak’ van Tech United. Naar Bangkok wordt zorgrobot HERO afgevaardigd voor deelname in de @Home-competitie. “In Portugal was niets voor ons georganiseerd, dus wij hebben zo goed mogelijk geoefend in ons nieuwe onderkomen in gebouw Impuls.”

Tijdens de coronajaren is met HERO geoefend op zogeheten ‘grasp-detectie’, vertelt Van Dooren. De zorgrobots moeten als opdracht bijvoorbeeld een glas water naar een patiënt brengen. “Als ze die laten vallen, of net misgrijpen, hebben de meeste robots dat nu nog niet in de gaten. De bedoeling is dat onze robot beter gaat reageren op wat er daadwerkelijk gebeurt, en minder op wat er is geprogrammeerd.”

Ook de voetbalrobots hebben de afgelopen jaren een upgrade gekregen, zegt Beumer. “We proberen nu de robots tijdens de wedstrijd van strategie te laten switchen. Ook leren we ze beter dribbelen. Ze mogen namelijk de bal maximaal drie meter met zich meenemen, daarna moeten ze ‘m loslaten voordat ze weer verder mogen dribbelen.” Daarnaast is hard gewerkt aan het integreren van de informatie die de robots met verschillende camera’s tot zich nemen in een zogeheten ‘wereldmodel’. “Die wereldmodellen kunnen de robots via hun eigen WiFi-netwerk ook met elkaar delen. Zo krijgen ze meer overzicht.”

De spectaculairste ontwikkeling in Bangkok is de nieuwe regel dat teams ook een menselijke speler mee mogen laten doen. Die mag overigens niet lopen met de bal, niet op doel schieten en ook niet in het doel komen te staan. “We organiseren nog een selectiewedstrijd om te bepalen wie het veld in mag”, grapt Beumer. Zeker is het trouwens nog niet dat zo’n hybride team werkelijkheid wordt, benadrukt hij. “De tegenstander moet namelijk wel kunnen aantonen dat het veilig is.”

Thuisblijvers kunnen de wedstrijden van Tech United live volgen, of eventueel de samenvattingen kijken. Houd voor meer informatie de website van het team in de gaten.

Deel dit artikel