Landenverenigingen populair onder internationale studenten

Het lijkt steeds populairder te worden: je verenigen met mensen van je thuisland. De TU/e heeft veel internationale studenten (2511, teldatum 1 oktober 2021) en medewerkers (2528, teldatum 24 juni 2022). Wat hebben landenverenigingen te bieden en waarom is het belangrijk om ze te hebben?

door
foto ISA & PPI

Masterstudent Industrial Design Rachel Feldman en bachelorstudent Electrical Engineering Erik Fani maken deel uit van de Amerikaanse groep. Ja, nog steeds een groep en (nog) geen vereniging, iets waar Fani in de nabije toekomst verandering in hoopt te brengen. “Onze toekomstige vereniging begon als een groepchat van ongeveer veertig Amerikanen en het organiseren van een Thanksgiving-diner”, merkt Feldman op.

Het hebben van een groep mensen met een vergelijkbare achtergrond qua cultuur, tradities, eten, et cetera is prettig, vinden zowel Feldman als Fani. Feldman: “Ik kreeg hier een cultuurshock en had dat vooraf niet verwacht. Ik zie er immers uit als de mensen hier en iedereen spreekt Engels. Maar communicatie gaat toch anders. Een zin kan iets anders betekenen afhankelijk van de intonatie, waardoor er misverstanden ontstaan ​​en je merkt dat je er niet bijhoort.” Fani: “Ik herinner me nog dat ik hier een bekende voorbij zag lopen en ik zei ‘Hey, how’s it going?’ terwijl ik hem passeerde, en hij begon me -verward kijkend- direct over zijn dag te vertellen. Ik zei alleen maar gedag. Toen dacht ik oh ja, dat is hier anders.” Maar het hebben van een gelijkgestemde groep betekent meer dan alleen gemakkelijker communiceren met mensen. “Ook over sporten praten heb ik gemist, dat heeft een andere plek in de Nederlandse samenleving. In de VS is het veel groter. Het is leuk om over spelers te praten met iemand die weet over wie het gaat."

Feldman: “En natuurlijk willen we feestdagen als Onafhankelijkheidsdag en Thanksgiving vieren. Dat laatste is erg belangrijk voor Amerikanen en het kan emotioneel zijn als je hier alleen bent en dat moet missen. Daarom organiseren we sinds 2017 elk jaar een Thanksgiving-diner. Niet alleen voor Amerikanen, alle nationaliteiten zijn welkom. En we zien ook brede interesse om te komen, want vorig jaar verkochten we met gemak honderd tickets.”

Fani moest dit jaar het Thanksgiving-diner missen omdat hij corona had. “Ik zat in quarantaine op mijn kamer. Ik kon niet eens iets koken omdat ik in een gedeeld huis woon. Maar enkele vrijwilligers van Cosmos waren zo aardig om een ​​plastic bakje te vullen met Thanksgiving-eten voor de zieken. Dat maakte me heel blij. Als ik geen aardappelpuree heb met Thanksgiving, krijg ik een driftbui als een kleuter. Het missen van traditioneel eten kan emotioneel zijn, vooral tijdens de feestdagen."

Eten verenigt

Prasanjan Chattopadhyay, voorzitter van de Indian Students' Association (ISA) en masterstudent Electrical Engineering leidt een vereniging met 94 leden, maar er zijn nog veel meer geinteresseerden die de evenementen van ISA bezoeken. “Dit is het tweede jaar van onze vereniging met een echt bestuur. Het bestuur is beperkt tot Indiase studenten om de achtergrond en cultuur te behouden, maar leden en bezoekers zijn welkom uit de hele Brainport-regio.”

De studenten van de Indiase vereniging zijn vrij actief en komen vaak samen. Onlangs heeft ISA samen met de Indonesische vereniging (PPI) een intercultureel evenement georganiseerd. Dhwani Swami en Harsh Jetwani, twee van de organisatoren van de Cookout, leggen de cross-over uit: “Onze culturen hebben gemeen dat we van eten houden. Met dit evenement konden we van elkaars cultuur proeven.” De mogelijkheden daarvoor waren er in overvloed; gado gado, kadhai paneer, butter chicken en piscok. Enkele vrijwilligers met Caribische roots boden vrijwillig aan om Caribisch eten mee te brengen, waaronder pan bati en tostones. Die laatst genoemden hebben overigens nu ook hun eigen, recent opgerichte vereniging.

Kiandra van Hoop, bestuurslid externe zaken van de Caribische vereniging heeft soortgelijke redenen waarom een ​​landenvereniging (of regio in haar geval), bestaansrecht heeft: “Deze vereniging is belangrijk voor ons, want toen we vanuit het Caribisch gebied hierheen verhuisden was dat een heel grote verandering. We hebben echt een cultuurschok ervaren en daarnaast komen er veel verantwoordelijkheden op je af als je voor het eerst in het buitenland gaat studeren. Maar boven alles ervaar je eenzaamheid. Met Caribe Eindhoven willen we een gevoel van verbondenheid creëren, een thuis weg van huis voor alle Caribische mensen. Bovendien willen we degenen die de Caribische cultuur nog niet hebben meegemaakt er ook een beetje van laten proeven.”

Problemen van niet-EER-studenten

Het delen van de culturele waarden is een belangrijke reden voor het hebben van een landenvereniging, maar het kan ook heel handig zijn voor administratieve zaken. Feldman: “Als je een probleem hebt met je visum of werkvergunning bijvoorbeeld. Wij niet-EER-studenten hebben veel meer uitdagingen dan EER-studenten. En als Amerikaan is het nog complexer, bijvoorbeeld met betrekking tot belastingen.” Fani: “Als je hier een bankrekening wilt openen, moet je de bank laten weten dat je Amerikaan bent. Doe je dat niet, dan is er een groot risico op een boete voor zowel jou als de bank. Ook als je twee paspoorten hebt, geldt deze regel.” Feldman: "En ja, als iemand naar huis (USA, red.) gaat en terugkeert, kun je je favoriete snoep bestellen." De ogen van de twee studenten fonkelen terwijl ze herinneringen ophalen aan fruitroll-ups en junior mints.

Feldman: “Toen ik hier kwam in 2017, waren er maar een paar Amerikanen op de campus. Jackie Edwards was een van hen. Ze richtte de Amerikaanse groep op in 2016 middels een Thanksgiving-diner bij haar thuis. In 2017 maakten Jackie en ik er een Cosmos-evenement van. Vanaf dat moment is het blijven doorgroeien.” Maar kookruimte op de campus krijgen bleef een worsteling, tot op de dag van vandaag. “De prijzen voor het huren van een keuken zijn zo hoog, dat kunnen we ons niet veroorloven. We moeten altijd rondvragen of iemand ovens heeft die groot genoeg zijn om de traditionele kalkoen te bereiden.” Die beesten kopen in een land waar Thanksgiving niet ingeburgerd is, ligt ieder jaar ook weer zwaar op de maag. Fani: “Het is hier gewoon niet gebruikelijk. We moeten 1,5 maand van tevoren de slager bellen. En wat we tot nu toe kregen waren kalkoenen die in Amerika voor kippen zouden doorgaan. Maar we hebben er altijd wat van gemaakt.”

Officieel maken

Om de groep te laten uitgroeien tot een echte vereniging, proberen de studenten vaker evenementen te organiseren. Fani: “Dit jaar hebben we ook Super Bowl gedaan (de jaarlijkse play-off kampioenswedstrijd van de National Football League, red.). Het was een groot succes. We keken samen naar de wedstrijd, aten traditionele snacks zoals chili-dogs, hamburgers, frisdrank en zelfs seven layer dip (een dipsaus met zeven ingrediënten, red.). Het was erg gezellig.”

Over een echte vereniging gesproken, de Indiase vereniging heeft dat stempel al. Sommige groepen zijn groter dan andere, maar het is duidelijk dat het populair is om gelijkgestemden te ontmoeten. Feldman: "We hebben het (ondanks dat het nog niet officieel een vereniging is, red.) al wel over de American Association omdat het cool klinkt om dat vervolgens af te korten. Je kunt dan zeggen ‘ik moet naar een AA-bijeenkomst’, een veelgebruikte afkorting voor Anonieme Alcoholisten, in de VS." Fani: "Behalve dat we van de AA een officiële vereniging willen maken, hebben we ook het gevoel dat er meer Amerikanen op de campus zijn dan we tot nu toe weten en we hopen ook dat we meer bekendheid onder hen kunnen krijgen."

Bekende verenigingen op het moment van schrijven

In de BI-portal is niet meer zichtbaar welke nationaliteiten bij TU/e-studenten het meest voorkomen. Bij de medewerkers (inclusief PhD-studenten) is dat wel het geval. Daar staat China op plaats één met 486 medewerkers, Italië op twee met 258 medewerkers en India op drie met 213 medewerkers. Bij studenten was in het verleden, toen die cijfers nog wel toegankelijk waren, een vergelijkbaar beeld te zien, al stond Roemenië in de top drie in plaats van Italië.

Deel dit artikel