Intro 2023 | Gazpacho maken, vliegen en haute cuisine frituren

De donderdag had werkelijk alles in petto voor de introgangers die nog een beetje fut hadden en die leergierig waren. Op de campus boden de studieverenigingen een grote variëteit aan workshops aan en in het stadscentrum zetten de drie gezelligheidsverenigingen hun meest instructieve beentje voor. Ook Cursor dook onder in de wondere wereld van de workshop.

door
foto Han Konings & Martina Silbrníková

In het keukentje van gezelligheidsvereniging Demos aan de Keizersgracht wil Cursor zich ook weleens bekwamen in de schone kunst van het frituren. Culinaire grenzen bestaan er niet, alles mag en zolang het past in het mandje van de enthousiast borrelende frituurpan is niets te gek.

Het meest vreemde wat vandaag in bladerdeeg werd verpakt is volgens de instructeurs van Demos een combinatie van knakworst, melbatoast, marshmallow met daar wat gesnipperde uitjes en augurk op geserveerd. “Hartstikke leuk en hartstikke verantwoord”, zo wordt ons verzekerd. Zelf houden we het iets beschaafder: appel, banaan, marshmallow, chocolade, kaneel en een flinke dot poedersuiker. Volgens het proefpanel schurkt het aan tegen de oliebol.

Graffiti

Bij het Eindhovens Studentencorps in hun pand aan de Ten Hagestraat kunnen introgangers eens kijken of het parttime bestaan van dj iets voor hen is. En eerlijk is eerlijk, de beats klinken niet slecht, dus wellicht is hier in dit bedompte sociëteitshok dan toch de kiem gelegd voor de toekomstige Martin Garrix. Achter in de tuin vindt de graffiti-workshop plaats. Niet heel moeilijk te vinden, gewoon diep snuiven, en alleen al van de snel vervliegende gassen voel je dat de creativiteit gaat stromen. Dat Cursor bij het participeren hierbij de fout ingaat bij het spuiten/spellen van de naam van ons medium (de ‘s’ wordt een ‘c’) mag de pret niet drukken. We leren al snel dat deze kunstvorm zich ook uitstekend leent om missers snel te maskeren. Maar er staan ook enkele pareltjes opgesteld, waarbij het toch echt gaat om werk van prille debutanten.

Airconditioning

Dansen doet het altijd goed moeten ze bij de SSRE aan de Vestdijk hebben gedacht. Dat wordt dan ook in grote groepen gedaan voor schermen waar de Nintendo Wii de voetjes wel van de vloer weet te krijgen. Het grote voordeel van de ruimte waarin dit plaatsvindt: er is airconditioning en dat is niet verkeerd bij deze temperaturen en als je alle danspasjes zo goed mogelijk probeert te volgen.  

Dat het proactieve Cursor-team deze middag bij SSRE ook zelf nog een workshop zou gaan verzorgen, is een onverwachte meevaller. Maar bij het tafelvoetbalspel wordt een klinkende overwinning geboekt (10-1) op een wat bedremmeld kijkende tweeling. Ook al is het balletje vanwege allerhande plakkerige substanties op het speelveld maar moeilijk vooruit te krijgen. Op een kunststof grasmat zou het nog beter gaan. De workshop mocktails maken maakt een wat ingedutte indruk, daar zou alcohol wellicht wat meer leven in de brouwerij brengen, maar dat is helaas nog niet toegestaan.

Handig met messen

Op de campus laat David Reus, van de kookcommissie van studievereniging Japie, bij de ingang van Atlas aan eerstejaars zien hoe ze de eerste weken in de keuken hun vingers zo ongeschonden mogelijk door de strijd kunnen krijgen. Hij doet het aan de hand van het bereiden van een koude tomatensoep, een gazpacho. Daar moet heel wat rauwkost voor worden kleingesneden en dus luidt zijn eerste instructie om de vingers altijd wat lichtjes gebogen te houden. Reus vertelt dat zijn kookbrigade elke maand voor dertig mensen van Japie een maaltijd bereidt. Op de opmerking dat dat dan wel altijd chili con carne zal zijn, merkt hij licht verontwaardigd op dat dit zeker niet het geval is. “We proberen altijd weer wat nieuws en het is ook echt een driegangenmenu.” Een instructeur dus die ook echt van wanten weet.

Verderop in de markthal van MetaForum is er ruim baan voor Isis, de schaatsvereniging, die enkele moedige eerstejaars skeelers heeft ondergebonden. En ze natuurlijk ook ruimhartig heeft voorzien van elleboog- en kniebescherming en een helm. De pupillen doen het niet slecht en wagen zich ook al aan slalommen, diep door de knietjes gaan en wijd uitwaaieren met de beentjes. De gladheid van de vloer van de markthal is wel wat te vergelijken met die van een ijsvloer, wordt ons meegedeeld, dus de volgende stap naar het echte werk in de komende winter moet snel te maken zijn.

Verderop heeft sportvereniging ZES enkele simulatoren voor zweefvliegen opgesteld. Ook Cursor kruipt in een cockpit, maar dreigt al snel gelijk een Russische warlord in de diepte te storten. Gelukkig is hier wel de instructeur snel ter plekke om het vliegtuigje met de stuurknuppel weer in de goede richting te krijgen. Maar in het zicht van de haven, of liever gezegd de landingsbaan, crashen we toch.

Daarmee zijn we nog zeker niet aan het einde van alles wat deze middag was op te steken, maar de val heeft ons wat ontnuchterd, dus we trekken ons weer terug achter onze veilige bureaus.

Deel dit artikel