Eindhovense studenten doen aangifte van mishandeling

Actievoerende studenten van de TU/e doen aangifte van mishandeling tegen de beveiliging van de universiteit en collegevoorzitter Robert-Jan Smits. Die hielp vorige week donderdag eigenhandig mee bij de ontruiming van een bestuurskamer. Ook bij andere instellingen waren bezettingen.

door
foto Bridget Alcione Spoor

[UPDATE]

Op het einde van deze middag verscheen er een verklaring van het College van Bestuur op de site van de TU/e.  Daarin staat onder meer te lezen dat de start van de bezettingsactie van donderdag 11 mei niet geheel ordelijk verliep en dat het CvB dit incident betreurt.


Actiegroepen University Rebellion en End Fossil Occupy hebben donderdag een bestuurskamer van de TU/e bezet en wilden nog een andere bestuurskamer innemen, waar op dat moment vergaderd werd. De beveiliging verwijderde de studenten uit de kamer. Op filmbeelden is te zien dat dit hardhandig gebeurt en dat collegevoorzitter Robert-Jan Smits erbij helpt. De studenten hebben aangifte gedaan tegen de beveiliging en tegen Smits, meldt het AD. Op dit moment heeft de universiteit nog geen reactie af gegeven op de gebeurtenissen van vorige week donderdag.

Klimaatactieweek

Ook bij de Universiteit Utrecht, TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Van Hall Larenstein bezetten activisten vorige week gebouwen. In Rotterdam zijn twaalf studenten opgepakt. Elders verliepen de acties relatief rustig; de bezettingen zijn door beveiligers of politie beëindigd, maar het kwam, voor zover bekend, niet tot arrestaties of geweld.

Noodtoestand

In Utrecht duurde de bezetting enkele dagen. Collegevoorzitter Anton Pijpers heeft daar toegezegd dat de universiteit voortaan de term ‘klimaatnoodtoestand’ gebruikt in plaats van klimaatverandering. De activisten hadden het bestuur aan het denken gezet, zei hij. De meeste eisen van de demonstranten zijn echter niet ingewilligd, net zoals bij de andere instellingen.

Deel dit artikel