'Nederlands beste falafel, gewoon hier op de campus'

Food lovers opgelet. Er staat een nieuwe foodtruck op de campus met Nederlands beste falafel, aldus de chef zelf. Wil je eens iets anders dan de SPAR of Food City? Probeer falafel met een frietje.

In de culinaire industrie werd ze beschouwd als een van de beste vrouwelijke chefs in Nederland en nu kan je haar eten zelf proeven, gewoon hier op de campus. Om precies te zijn net buiten Metaforum, in de buurt van de piano. Vijf dagen per week staat de Iers-Griekse Julia Mylonas daar vanaf (ongeveer) 11 uur met haar foodtruck ‘Lick the Plate’. Haar specialiteit: falafel. “Ik maak de beste falafel buiten het Midden-Oosten.”

PhD in falafel

Falafel is een terugkerend thema in haar mobiele keuken. Van knapperige falafelwraps tot falafelsoep en ‘falafel en friet’. “Ik heb twee jaar lang falafel bestudeerd. En nu is ‘ie perfect", aldus Mylonas. "Dat zeg ik niet zelf, dat zeggen de mensen die het geproefd hebben”, vertelt ze trots. “Ik heb mensen uit het Midden Oosten in tranen gezien, die zeiden dat mijn falafel ze zo aan thuis doet denken.” Haar falafel bestaat uit een indrukwekkende lijst van 37 ingrediënten. Benieuwd welke dat zijn? Dat vertelt ze je graag.

Naast haar vaste falafellunchgerechten serveert ze ook avondeten. Dit menu verschilt per week, maar deze week was het glutenvrije vegan lasagne. “Ik ben nog aan het experimenteren of er vraag naar is. Het fijnste is als mensen zich vooraf registeren voor het avondeten.” Zo zorgt Mylonas ervoor dat ze zeker tot in de avonduren blijft, en dat er niks weggegooid hoeft te worden.

No waste policy

Mylonas hanteert namelijk een no waste policy. Dit begint al bij het kookproces. “Ik probeer echt niks weg te gooien.” Zo maakt ze mayonaise van de aquafava (vocht van kikkererwten), siroop van de citroenschillen en tomatensaus van de tomatenzaadjes. Daarnaast serveert ze haar soep en frietjes in eetbare bakjes, gemaakt van tortilla of Libanees platbrood. En ook op het gebied van promotie is ze duurzaam bezig, flyers en posters komen er bij haar niet in. Maar dat is ook niet nodig zegt ze zelfverzekerd. “Het eten spreekt voor zich, dat is promotie genoeg.”

Win een week gratis lunch

Vandaag staat ze precies twee weken op campus. De zaken gaan al goed, maar Mylonas zorgt er graag voor dat heel de campus haar weet te vinden. Daarom heeft ze een tijdelijke actie deze maand: volg Lick the Plate op Instagram, koop iets lekkers, plaats hier een video van op Instagram en tag @licktheplateconsultancy. Zo maak je kans op een week gratis lunch (wrap, soep of friet + een brownie). Of je kan een mop vertellen, als die leuk is dan levert dat je 10% korting op. Dus voldoen de SPAR en Food City niet aan je verwachtingen? Dan weet je nu waar je terecht kunt.

Deel dit artikel