Scandinavische wegen toch te glad voor De Beunbazen

Weet je nog dat de Eindhovense Studenten Automobiel Vereniging De Beunbazen met twintig personen en negen auto’s op ‘Skandinavisk Vinterekspedision’ ging? Ze zijn terug, op één wagen na. Organisator Marthijn Vink noemt het een onvergetelijk avontuur. “Prachtige wegen, ze zijn alleen wel enorm glad.”

door
foto Benke Verhoef

Met negen zelf opgeknapte auto’s naar het noorderlicht rijden, was dat echt zo’n goed idee? “Zeker”, zegt Marthijn Vink. “We hebben de trip naar Scandinavië allemaal overleefd. Helaas niet zonder kleerscheuren, net zoals voorgaande trips dus, maar het was wel een enorm avontuur dat tot bijzonder fantastische momenten heeft geleid en een paar sterke verhalen voor het thuisfront.”

Die sterke verhalen gaan veelal over de kou, gladheid en weigerende auto’s. Eén probleem dat De Beunbazen moesten overwinnen, is niet gelukt. De Subaru is op dit moment nog in Zweden. “Remco en Delano zijn met het vliegtuig teruggekomen, de wagen wordt nog gehaald", blikt Vink terug. "Ze hadden zo’n pech! Eerst zat de remklauw linksvoor vastgeroest. De leenauto die ze daarna gebruikten ging stuk. Een tweede leenauto bracht ze terug naar de Subaru. De remklauw is toen toch gerepareerd, maar daarna kwam de remtrommel rechtsachter vast te zitten." De leenauto die ze uit Nederland bestelden, is nooit aangekomen. "Toen hebben ze opgegeven en vliegtickets gekocht. Zij zijn wel de enige van de twintig die het Abba-museum gezien hebben, de rest is niet in Stockholm geweest.”

Blikschade

Vink denkt terug aan prachtige momenten waarop de hele groep samen kookte en de avonden doorbracht. “En de natuur is zo mooi en ongerept. Een nadeel is wel dat de wegen zo glad zijn. Daarom hebben de Kever en de Saab een ijsmuurtje gekopt en helaas blikschade opgelopen.” De weggeschoven sneeuw ligt als bevroren sneeuwbank naast de weg – te hard voor de carrosserie. De Saab is al gerepareerd door de eigenaar zelf en de bezitter van de Kever is nog druk aan het uitdeuken.

Kou

Ze wisten dat het koud zou zijn, maar dat je bij -25 graden niet een cd kan verwisselen in een cd-speler, hebben ze nu aan den lijve ervaren. En hoe het is om met -10 naar de douche te lopen bij de kampeerplaats van Artic Cabins. “Maar het was echt de moeite waard. We hebben zulke mooie dingen beleefd. Rendieren midden op de weg. Laat in de avond nog slaapplekken vinden.”

Op een dag kwamen ze er namelijk bij ‘aankomst’ achter dat de geboekte accommodatie in Strömstad niet bestond. “Toen zijn wij bij een stel dat 90 jaar oud was en gelukkig vloeiend Engels sprak, gaan vragen of er een telefoonnummer van was. Helaas tevergeefs. Dus toen heb ik tussen 9 en 10 in de avond nog een B&B weten te regelen voor 18 mensen. Het was meer mazzel  dan wijsheid, maar wel een interessante situatie.”

Noorderlicht

En hebben jullie het Noorderlicht gezien? “Ja, maar wel heel kort. Sommigen zelfs vanuit een rijdende auto. Het was echter te bewolkt om er lang van te genieten.” Zou je de reis wéér doen?  “Absoluut, er zijn al wilde plannen om misschien nog een keer te gaan. Maar dan met elektrische auto’s én wel op spikes!”

Lees hier hoe de voorbereiding van ESAV in z’n werk ging.

Deel dit artikel