Nieuwe fitness en dojo SSC geopend

Sinds gisteren kun je sporten in de nieuwe fitnessruimte van het Studentensportcentrum (SSC). De zaal die fitness 1, 2 en 3 vervangt is ruim twee keer zo groot als die eerdere drie losse ruimtes bij elkaar. Sporters kunnen zich uitleven op meer dan 1200 m2. Daarnaast is ook een nieuwe dojo geopend en wordt binnenkort ook de body&mind-zaal voor bijvoorbeeld yoga en stretching in gebruik genomen. Het SSC wordt grootschalig verbouwd en de komende maanden wordt er nog hard gewerkt om ook de overige sportzalen en het nieuwe sportcafé gereed te maken. Directeur Wim Koch verwacht dat het geheel in juni af is.

door
foto Gabriel Walenberg

Vol trots rolt Koch de bouwplattegronden over de tafel uit. Hij kent ze ondertussen als zijn broekzak na maanden van verbouwing. “Er is zo hard gewerkt, zowel door alle aannemers en bouwers, als door onze eigen mensen. Daar ben ik echt heel trots op. En ze werken niet alleen hard, maar proberen tegelijk de overlast voor de sportkaarthouders zo minimaal mogelijk te houden.” De redacteur in kwestie heeft ook zo’n kaart en kan bevestigen: ja, het is merkbaar dat er verbouwd wordt, maar het SSC is al die maanden bijna continu open geweest volgens de normale openingstijden.

Koch: “We hebben eerst een uitbreiding gebouwd en kunnen nu alles in fases verhuizen. Daardoor komt er steeds weer een ruimte vrij, die vervolgens weer verbouwd kan worden. Afgelopen week was fitness 3 dicht vanwege de verhuizing van de materialen. Ook fitness 1 en 2 zijn even kort dicht geweest, maar vanaf maandag zijn dus de nieuwe fitness, dojo en de kleedlokalen aan de noordkant beschikbaar. We verwachten mid-februari ook de nieuwe body&mind zaal in gebruik te nemen.”

De nieuwe fitness is letterlijk een verademing vergeleken met de vorige kleine fitnessruimtes: er is overal veel ruimte om de apparatuur gelaten. Ook is er veel meer lichtinval. Fitness 1 en 2 zaten ingebouwd, en waren evenals fitness 3 beperkt in oppervlakte voor de vele mensen die er – zeker op piekuren net na werktijd – gebruik van maakten. Deze nieuwe ruimte heeft heel veel lichtinval en prettigere ventilatie.

Eigen mensen

“De dagen voor de oplevering van de fitness waren heel hard werken”, zegt Koch. “Atef El Allouche, vakgroephoofd fitness, heeft samen met collega’s en ESKV Odin heel veel fitnessapparatuur verhuisd. En ondertussen waren de mensen van de inrichting nog bezig met apparaten afstellen, deuren afhangen, de laatste likjes verf aanbrengen; de schoonmakers waren druk doende met het bouwstof weghalen.” Het inrichten van het SSC wordt deels door eigen werknemers van het SSC gedaan. “Wij hebben een eigen technische dienst en daarin zitten drie heel handige collega’s op het gebied van houtwerk, elektra en metaalbewerking. Maar met zo’n grote verbouwing is er natuurlijk meer hulp nodig voor alle inrichting.”

Hergebruik

Bij de verbouwing is veel aandacht voor circulariteit: veel materialen uit de gymzaal – die al verbouwd is – worden hergebruikt. Zo zie je de oude vloer terug in de balie van de fitness, de balie van de entree en in een soort tribune in het nieuwe sportcafé. Ook de touwen uit de gymzaal zijn terug te vinden, als een soort scheidingsgordijn tussen de gang en de fitness en in het sportcafé. “Dat is natuurlijk duurzamer én goedkoper”, zegt Koch.

Open tijdens de verbouwing

In februari worden het nieuwe spinningtheater en de paalfitnessruimte ingericht. Vanaf nu verwacht Koch wel wat meer overlast dan afgelopen maanden. “Dat is niet te voorkomen, zeker nu we tegelijkertijd aan de voorkant van het sportcentrum gaan bouwen, de gang naar het zwembad, de nieuwe balie en de kantine, bijvoorbeeld. Dat ga je merken. Maar we krijgen er straks een prachtig sportcentrum voor terug. Onze bedrijfsleider Peter Geurts probeert steeds goed met de aannemers te overleggen zodat we zoveel mogelijk het werk van de bouwvakkers buiten de piekmomenten van de sporters plannen. Dat lukt meestal goed.”

In juni verwacht Koch de oplevering van de overige ruimtes. De ingang van het nieuwe sportcentrum blijft grofweg op dezelfde plek als nu, maar er komen toegangspoortjes die het sportcafe en de sportfaciliteiten splitsen. Je kunt straks wel zonder sportkaart wat drinken of eten in het sportcafé. Iets dat nu niet kan. “Er komen poortjes waar de sportkaarthouders moeten inchecken bij de balie - die krijgt een kant aan het openbare deel en aan het sportkaarthoudersdeel. We hebben ervoor gekozen het sportcafé voor iedereen toegankelijk te maken vanwege de belangrijke community-functie.” Het sportcafé wordt ook een stuk groter dan hiervoor het geval was. Er komt nog een openingsfeest in het begin van het nieuwe collegejaar. De exacte datum moet nog volgen.

Deel dit artikel