TU/e-tuingemeenschap GROW in volle bloei

Onlangs schreef Cursor over het nieuwe tuinierinitiatief aan de TU/e. Promovendus Eugene Mamulova heeft een enorme passie voor tuinieren en is ervan overtuigd dat er meer mensen op de campus zijn die die passie delen. Ze heeft gelijk: bij de eerste evenementen rond de tuinindeling en het zaaien en planten kwamen zo'n veertig enthousiastelingen opdagen. De nieuwe tuingemeenschap heeft nu ook een naam: GROW.

door
foto Axel Dewulf

Mamulova, voorzitter van GROW is erg tevreden met de groeiende gemeenschap: “We hebben een mooie mix van medewerkers, postdocs, studenten en promovendi. Precies zoals ik had gehoopt.”

Op 6 mei organiseerde de groep ‘Flower day’. Een evenement waarbij ze bloemen uit Eindhoven plantten. Mamulova: “Wij willen de biodiversiteit in de stad helpen. Het planten van inheemse bloemen helpt en we hopen er ook mensen in Eindhoven wat over te vertellen.” De groep vond een lijst van de gemeente Eindhoven: de 40 van 040. Een lijst met 40 bloemen afkomstig uit deze stad, ook wel bekend onder de regionale telefooncode 040.

"Het was echter een beetje moeilijk om de juiste zaden te vinden", zegt Mamulova. “Als je naar een tuincentrum gaat, zie je hoeveel bloemen lijken op die op de lijst, maar als je naar hun Latijnse naam kijkt, besef je dat het toch een andere is. En dat een bloem populair is in de regio, betekent niet dat hij inheems is. Maar uiteindelijk is het ons gelukt.” Collega-bestuurslid Nisreen Hamada: “We hebben bijvoorbeeld Veldsalie, Grote kattenstaart, Echte koekoekbloem en Slangenkruid.” Mamulova: “We kregen ook wat donaties van mensen die de juiste zaden nog thuis hadden liggen.”

Veel belangstelling

Mamulova is blij dat Cursor in maart een artikel over haar initiatief publiceerde: “Het heeft zeker geholpen en er kwamen ongeveer veertig mensen naar het eerste evenement!” Nog meer mensen sloten zich aan bij de nieuwe tuiniersgemeenschap GROW. Ze hebben er geen gras over laten groeien en GROW heeft ondertussen al een bestuur en een commissie.

Het bestuur bestaat uit acht leden. “Dat is behoorlijk groot, maar dat doen we zo zodat mensen taken kunnen delen om de werkdruk te verminderen”, legt Mamulova uit. “We hebben ook een wat andere commissiestructuur: er is één commissie in plaats van veel kleine themacommissies. Onze commissie bestaat momenteel uit achttien personen. Dat zijn degenen die zeiden dat ze graag wat actiever zouden willen zijn en de planten regelmatig zullen verzorgen. In totaal zijn er ongeveer vijftig mensen betrokken bij GROW.”

Ontmoeten en leren

Nisreen Hamada sloot zich aan kort nadat ze het artikel op Cursors Instagram zag. “Ik was jullie net gaan volgen en toen zag ik ‘Planting day’ verschijnen. Ik werd meteen enthousiast: ik hou van tuinieren en wilde graag in contact komen met andere mensen die ook hierin geïnteresseerd zijn. Ik heb in GROW al zoveel leuke mensen ontmoet en veel van hen geleerd.” Hamada besloot al snel toe te treden tot het bestuur. “Ik ben vicevoorzitter en manager logistiek en vastgoed.”

Video | Axel Dewulf

GROW: TU/e's gardening community

Video | Axel Dewulf

Meer foto's en video's zien? Instagram: @grow.communitygarden

Composteren

Er zullen de komende tijd nog meer evenementen plaatsvinden, dus als je geïnteresseerd bent maar nog niet bent langs geweest, dan zijn er nog kansen: 24 mei van 16.00 tot 18.00 uur is er ‘Plants, Pots and Paint’. Een evenement waar je je creativiteit kunt laten zien en bloempotten kunt beschilderen. “Maar ook een moment om zaden of planten uit te wisselen, afhankelijk van de fase waarin we ons dan bevinden”, vult Mamulova aan. Hamada lacht: “En om van elkaars gezelschap te genieten natuurlijk, iets drinken en ontspannen.”

Op 4 juni is er een lezing over composteren (13.30 tot 17.00 uur). Hamada: “We hebben het geluk dat we binnen onze gemeenschap een compostexpert hebben die de soorten en manieren van composteren zal uitleggen.” Mamulova vindt het een goede voorbereiding op de toekomst. 

Groots dromen

GROW laat zich nu registreren als community, maar wil verder doorgroeien naar een vereniging. Hamada: “Wij willen een plek creëren waar mensen makkelijk samenkomen, zich vermaken en veel van elkaar leren. Daarom plannen we veel evenementen.”

Mamulova droomt nu al van een bloeiende toekomst. “Als we van een kas naar een echte tuin kunnen uitbreiden, zou dat fantastisch zijn. Tuinbedden op de campus, zichtbaar voor iedereen. Nu ligt de kas nog een beetje weggestopt. Als het opener en zichtbaarder wordt, kunnen nog meer mensen ons leren kennen en zich bij ons aansluiten.”

Wil je meedoen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het event op 24 mei? GROW vraagt iedereen die wil deelnemen aan een event zich in te schrijven, zodat zij zeker zijn van voldoende ruimte en materialen. Als je gewoon kennis wilt maken met de community, kun je ze e-mailen en er is een WhatsApp-groep.

Deel dit artikel