door

Bilnaad-adjes

11/09/2018

Ik negeer verenigingsmail eigenlijk altijd, maar als ik lid was geweest van Minerva had ik vrijdag toch even in mijn inbox gekeken. Het bestuur van het Leidse studentencorps wil namelijk de verenigingscultuur veranderen door niet meer te leunen op strafshotjes jenever, drugs en al dan niet verplicht naakt. Maar vooral: voortaan geen bilnaad-adjes meer.

Dat laatste snap ik niet. Het plezier wat het iemand kan bieden om alcoholische versnaperingen uit de harige bilnaad van een toekomstig VVD-kamerlid te slurpen valt blijkbaar niet uit te leggen aan de huidige generatie millennials. Ja, stelletje laffe macchiato-drinkers, leuk dat ‘woke’ zijn, maar door deze gedwongen ‘cultuurverandering’ verwoesten jullie immaterieel erfgoed van de normale Nederlander in het old boys network van Minerva. Ga maar na: de vraag ‘top or bottom?’ is ooit ontstaan tijdens de bilnaad-olympiade van 1954.

Ik snap de ophef niet. Een beetje fysieke en verbale vunzigheid werkt gewoon vormend en is goed voor de opvoeding. Kijk maar eens naar het lijstje alumni van Minerva: Maxime Verhagen, Alexander Pechtold, de Koninklijke familie - stuk voor stuk exceptionele talenten voor wie het succes niet kwam aanwaaien, maar die zich al slurpend een nieuw wereldbeeld eigen maakten. Oud-praeses en minister van Financiën Wopke Hoekstra wist pas dat de dividendbelasting moest worden afgeschaft nadat er een halve liter Jägermeister tussen zijn billetjes was gelopen.

Cultuurbewakers

Bilnaad-adjes is wat de VVD bedoelt met de participatiesamenleving. Ik stel voor dat we Nina Brink, Ard van der Steur en andere oud-Minervanen die een voorbeeld zijn voor de samenleving, aanstellen als cultuurbewakers. Om te laten zien wat voor talent eruit komt rollen als je een vereniging volstopt met hoogopgeleide mensen en een cultuur als die van Minerva. De oorzaak-gevolgrelatie tussen vernederende rituelen in een studentenvereniging en een bestuurderscarrière met discretionaire bevoegdheden is bij het grote publiek immers nog te onbekend.

Buitenstaanders moeten gewoon niet te snel oordelen. Minerva snapt immers de heersende emotie: ze moeten de bilnaad-adjes gewoon nog wat beter uitleggen.

 

Deel dit artikel