door

Iedereen Oussama Tannane

02/09/2015

Anderhalve week geleden gebeurde er iets unieks in het leven van Heracles Almelo-voetballer Oussama Tannane. Tegen Cambuur Leeuwarden scoorde hij vier doelpunten, het ene nog mooier dan het andere. De NOS- en Fox-journalisten hingen aan zijn lippen, maar Oussama bleef bescheiden: “Ik denk dat ik op de goede weg ben”.

Tannane week af van de norm van ‘modale voetballer’ en werd instantaan gebombardeerd tot revelatie en one to watch. Want ja, als hij deze trend doorzet, hoeveel goals heeft hij dan wel niet aan het eind van het seizoen? Dat hij in drie andere Eredivisie-wedstrijden slechts één keer scoorde, was al bijna verrassend te noemen.

Tijdens de opening academisch jaar aan de TU/e had rector Frank Baaijens zijn NOS-toga aan en wilde hij van alle studenten Oussama Tannanes maken. Alle tweeduizend nieuwe studenten moesten gaan excelleren. Nee, alle tienduizend op de campus. Allemaal.

Kan dat eigenlijk wel? Als we allemaal excelleren, heb je dan niet een nieuwe norm? Of gewoon een makkelijke universiteit? Zodra het gemiddelde cijfer voor een tentamen te hoog is, wordt de docent al afgebrand dat het te makkelijk was. Baaijens weet best dat niet iedereen kan excelleren. Kom op, zelfs die “zoenen, zoenen, maak me gek”-gast van de DubbelFrisss-reclame wist best dat niet iedereen DubbelFrisss zou gaan drinken.

Onze rector en de andere excellentie-preachers* zijn trendvolgers. De populariteit van termen als High Potentials, Gamechangers en Unique Selling Points laat zien dat de studentgeneratie het onderste uit de kan zou moeten halen. Echter zit lang niet iedereen te wachten op prestatiestress: een studie afronden is vaak al moeilijk genoeg.

Woensdagochtend kondigde de Erasmus Universiteit aan voortaan ‘zesjes-studenten’ te gaan weren van een paar masters. De middelmaat wordt langzaam uitgeroeid als een rattenplaag, terwijl er eigenlijk helemaal niks mis mee is. Zonder middelmaat kun je immers niet excelleren. Ik wacht dus met smart op de volgende middelmatige pot van Tannane.

*Nog even over Sander Dekker: volgens mij had een slechte ghostwriter ingehuurd en haalde hij continu de TU/e en de HTC door elkaar. Lekker dan.

Deel dit artikel