door

Privé betrapt op wetenschapsfraude

12/12/2012

Hoofdredacteur Evert Santegoeds is gedwongen weekblad Privé op te doeken na aanhoudende roddels over wetenschapsfraude. Meerdere artikelen gepubliceerd in Privé bleken naar verluid geenszins op waarheid te berusten. Santegoeds: “Ikzelf en meerdere van mijn schrijvers zijn gezwicht onder de grote publicatiedruk.”

De bal kwam aan het rollen na onthullingen in een EXCLUSIEF interview in weekblad Party. Privé-redactielid K.L. Luider trok aan de bel: “De meeste resultaten gepubliceerd in Privé zijn compleet verzonnen. De waarheid wordt vaker verdraaid dan de band van Möbius.” Inmiddels is Privé uit de MetaForum-bibliotheek verwijderd.

Het bericht choqueert collega’s van Santegoeds, ze zien dit als een smet op hun vakgebied. Albert Verlinde is verbouwereerd: “RTL Boulevard probeert altijd de waarheid boven water te krijgen aangaande maatschappelijk relevante zaken. Het is abject, infaam en een giller dat een kleine groep het imago van een hele discipline verpest.”

Ook enkele wetenschappers aan de TU/e zijn getroffen door de laster aan het adres van Privé. Zo verrichtte een natuurkunde-promovendus een replicatie-onderzoek op een artikel gepubliceerd in Privé, waarin de impulsen en valversnellingen van Patty Brard tijdens SBS6’s ‘Sterren Springen’ een asymptotisch patroon zouden vertonen. Zijn gebruikte data was echter verzonnen door Gerard Joling.

Het opdoeken van Privé heeft de deur opengezet voor het aanblijven van het College van Bestuur (CvB) van de TU/e. In een artikel in Privé, getiteld ‘3TU-strijd’, werden sociale spanningen tussen TU’s uiteengezet en werd het TU/e CvB abusievelijk geciteerd. Het CvB van de TU Delft werd vergeleken met de Hoorn van Gabriël: “Het Delftse College van Bestuur heeft hoofden met een oneindig oppervlak, maar met een zeer eindige inhoud (TU/e, 2012).” De rel riep om het aftreden van onder anderen Van Duijn, maar de gemoederen lijken met een zekerheidsinterval van 85% significant bedaard.

Deel dit artikel