door

CLMN | Mastersoep

29/10/2014

Toen in 2012 het Bachelor College in gang gezet werd, kon men van een ding vrij zeker zijn: nu, drie jaar later, stroomt de eerste generatie door naar hun vervolgopleidingen. De Graduate School zal van start gaan, met aan boord een deel van de eerste generatie BC en een grote groep studenten oude stijl.

Een plan voor die Graduate School is echter nog niet naar buiten gekomen, op hier en daar een nieuwsbericht over buitenlandstages na. Voor de groep aanstaande BSc's is het maar raden hoe het landschap aan mastermogelijkheden er in september 2015 uit zal zien. De TU wijst naar de faculteiten, en geeft aan dat die op 1 december met conceptplannen zullen komen. De faculteiten kunnen over de centrale afspraken nog niets zeggen. Aan de ene kant roept men dat alle verandering wel mee zal vallen, maar aan de andere kant; de opleidingen zullen wel volledig vertimmerd worden naar andere vakken en een onderwijsmodel dat op andere punten de focus legt.

Voor veel studenten staat buitenlandervaring -verplicht of niet- op de to do-lijst, maar wanneer deze plaats moet vinden en wát men zelf geacht wordt te regelen, weet nog niemand. Onduidelijk is hoe vakken van andere universiteiten er straks bij ons in passen. Hoe masters binnen 3TU- en andere samenwerkingsverbanden eruit zullen zien? Het is een raadsel. 

De TU zet in de nieuwe onderwijssystemen in de bachelor en in de master in op coaching en individuele begeleiding: "je moet veel keuzes maken, maar daar sta je gelukkig niet alleen voor". Het is een mooie belofte, maar wel een die contrasteert met de huidige situatie: studenten in de laatste driekwart jaar van hun bachelor belanden vanuit de BC-boot in een grote teil met mastersoep. Een beeld hebben van je toekomst, en bepalen wat voor jou de mogelijkheden zijn, daar kun je voorlopig nog niet aan beginnen. Ik wens de eerste Graduate School-generatie veel succes. 

Deel dit artikel