door

Leve de bedrijfsstage

17/01/2023

De ene opleiding heeft het wel, de andere niet: de bedrijfsstage. Onze universiteit vindt het erg belangrijk dat studenten zich tijdens hun opleiding al oriënteren op de vervolgstap na de studie. Er is ontzettend veel mogelijk als je klaar bent met studeren; werken bij een startup of toch een grote corporate? Of ga je onderzoek doen? En welke sector vind je leuk?

Je kan je echter oriënteren tot je een ons weegt, maar je krijgt pas écht een gevoel voor wat je leuk vindt als je ergens aan het werk gaat. Daar is zo'n stage perfect voor!

Sommige opleidingen hebben een bedrijfsstage verplicht in hun curriculum opgenomen. Soms zelfs al in de bachelor. Als laatste onderdeel van de master Chemical Engineering & Chemistry lopen de meeste studenten, en ik nu ook, een bedrijfsstage. Sommige opleidingen hebben dit niet. Die studenten studeren dus af zonder enige werkervaring bij een bedrijf. Eerlijk gezegd lijkt me dat toch best eng, wanneer je direct voor het eggie gaat solliciteren en je er niet aan hebt kunnen proeven tijdens een stage.

Zelf ben ik de afgelopen jaren druk bezig geweest met carrière-oriëntatie. Ik heb er zelfs een bestuursjaar aan gewijd en heb meegewerkt aan een aantal projecten op onze universiteit. Voordat ik een stage ging kiezen, dacht ik redelijk zeker te zijn van wat ik leuk vond. Vervolgens begon ik in augustus 2022 aan mijn stage. Wat blijkt: ik vind het ontzettend leuk. Toch blijft het altijd een gok omdat je pas echt weet hoe je het vindt als je er daadwerkelijk zit. Het is daarmee ook een ideale gelegenheid om je hypotheses te toetsen.

Misschien is het wel het meest waardevolle onderdeel van mijn studie geweest. Ten eerste leerde ik veel over mijzelf; van het omgaan met een hele hoop informatie tot het managen van verwachtingen, en voor het beantwoorden van de vraag hoe ik mijn skills en persoonlijkheid optimaal kan inzetten voor een organisatie. Daarnaast ben ik tot nieuwe carrière-inzichten gekomen. Door met veel verschillende werknemers te praten ben ik meer verbanden gaan zien en meer lange-termijn gaan denken. Als laatste heb ik simpelweg geleerd dat ik werken heel leuk vind: véél leuker dan studeren. Ik heb door mijn stage het gevoel dat ik klaar ben voor een nieuwe stap.

Ook mijn studiegenoten komen bijna allemaal aanzetten met vergelijkbare verhalen. Het levert je écht inzichten die je verder helpen; anders dan bij een afstudeerproject op de universiteit. Vandaar mijn oproep aan de opleidingen die dit nog niet hebben opgenomen in hun curriculum: voeg het er nu direct aan toe! In de Nationale Studenten Enquête ga ik mijn opleiding nu in ieder geval hoger beoordelen.

Deel dit artikel