door

Instroom-poll

30/05/2023

“Doe je mee met onze poll?” Nog in gedachten bij de niet zo succesvol verlopen start van de play-offs van mijn club, dacht ik even aan een WK of EK Voetbal. Maar nee, in ons ESA-team loopt geen voetbalpool maar een instroom-poll. Hoeveel eerstejaarsstudenten krijgen we? Eerlijk gezegd, we hebben geen flauw idee bij Industrial Design. De voorlopige schattingen in ons team lopen uiteen van 154 tot 283 nieuwe bachelors, en van alles ertussenin.

Voor ID-bachelorstudenten die per 1 september gaan starten is de numerus fixus weer losgelaten. In plaats daarvan is er een studiekeuzecheck van een dagdeel. Volgende week staat de tweede sessie op het programma. Collega’s en een aantal studenten staan alweer in de startblokken om ze een mooi programma te bieden dat inzicht moet geven of de studie bij hen past, of zij bij de studie.

De onzekerheid over het aantal studenten - ook over het aantal nieuwe masters voor het komende jaar - is lastig voor de planning. Zijn de collegezalen  die nu al moeten worden vastgelegd, straks wel groot genoeg? Of veel te groot, als zich onverhoopt toch veel minder studenten aanmelden? Hoe groot worden de groepen voor onze docenten? Hoeveel studentmentoren hebben we nodig om alle nieuwkomers te begeleiden? Hoeveel coaches? Kunnen we een groter aantal stoppers verwachten rond kerst?

Tot nu toe was de uitval, mede door de strenge selectie, gering. Ook het grote aantal internationale studenten die zich hebben aangemeld voor de master, zorgt voor onzekerheid. Komen ze echt allemaal, of blijven ze weg omdat ze geen huisvesting hebben kunnen vinden?

Veel vragen, die niet alleen spelen binnen onze faculteit. Gelukkig zijn mijn collega’s flexibel en inventief. Wir schaffen das met z'n allen. Ik hoop dat ik met mijn schatting de poll win. Voor de eer – natuurlijk - want wat ik ermee kan winnen is nog niet bekend. Maar vooral ook omdat we op basis van mijn gokje een mooi, gemiddeld aantal studenten binnen zouden krijgen. Niet te veel en niet te weinig. We weten het op 1 september.

Deel dit artikel