door

Op communicatiedieet

08/11/2022

Vond jij het ook zo rustig, de afgelopen week? Ik heb deze opmerking nog niet gehoord van mijn collega’s. Toch was het vorige week ‘communication diet week’ bij onze faculteit. In deze week werden alle reguliere vergaderingen geannuleerd. De ondersteunende staf mailt de docenten deze week geen administratieve vragen of verzoekjes, behalve bij urgente kwesties.

Dit collegejaar hebben we als proef vier van zulke weken ingepland. In deze periode kan de wetenschappelijke staf meer aandacht besteden aan onderzoek, zonder onderbrekingen door administratieve onderwijstaken of standaard vergaderingen. Regulier onderwijs gaat wel gewoon door. Industrial Design is met deze proef niet de eerste of enige faculteit of dienst die probeert om op deze manier de wetenschappelijk staf wat meer lucht te geven. De collega’s van Industrial Engineering & Innovation Sciences hadden de week ervoor een vergadervrije week. En in de laatste Strategy Update van vorige week vrijdag stelt ook het College van Bestuur twee vergaderloze weken voor.

Onze eerste communication diet week was in september. Deze week stond op de jaarplanning vermeld. Maar verder was er weinig over gecommuniceerd. Daardoor had niet iedereen de minder volle inbox opgemerkt. Voor het ondersteunend personeel was het nog even zoeken: wat mogen we wel, wat mogen we niet mailen? Voor de zekerheid werd even doorgebuffeld om overzichten nog op de vrijdag vóór de dieetweek te versturen, of werd besloten het schrijven en rondsturen van een verslag een weekje uit te stellen.

De tweede dieetweek werd al breder aangekondigd. Tegelijkertijd is er ook een ‘work-life balance etiquette’ gelanceerd. Daarin staat onder andere dat we niet mogen verwachten dat er onmiddellijk op onze e-mails wordt gereageerd, zeker niet buiten de reguliere werkdagen/uren. En dat we spaarzaam zijn met het gebruik van cc en dat we elkaars vrije dagen en parttime dagen respecteren.

Eigenlijk heel vanzelfsprekende, redelijke afspraken, die ervoor moeten zorgen dat we niet iedere werkdag beginnen met een nieuwe lading nieuwe, vetgedrukte mailtjes die schreeuwen om antwoord. Of die naar de prullenmand gesleept moeten worden. Maar ook deze keer merkte niet iedereen verschil.

Wellicht werkt het communicatiedieet net zoals de afval-appgroep die ik en een aantal collega’s zes weken geleden zijn begonnen. We motiveren elkaar. En de sociale controle helpt ons om ons aan het dieet te houden. Maar als het echt belangrijk is, slaan we die vlaai of koek niet af. En wat zijn er veel belangrijke momenten! Met voor mij als resultaat na anderhalve maand: een bescheiden gewichtsafname. Met het blote oog nog niet waarneembaar. Maar toch een klein succesje. En dat vieren we!

Deel dit artikel