door

Iets met licht

22/06/2022

Gisteren had ik iemand van Microsoft aan de lijn. Die zei: “Fotonica, dat is toch iets met licht?”. Deze persoon had de klok horen luiden, maar wist niet waar de klepel hing. Toen hij doorkreeg dat de klepel in Eindhoven hing, begon er iets te dagen. “Ah Eindhoven, the City of Light yes.”

Zonder de gloeilamp geen licht, zonder licht geen ASML of NXP. Je kunt denk ik wel stellen dat Eindhoven en licht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De huidige elektronische chips worden momenteel bijna op atomisch niveau geproduceerd en zitten dus écht tegen de limiet aan. Volgens velen is fotonica de volgende stap om Moore’s law in leven te houden.

Lichtdeeltjes, fotonen, zijn sneller dan elektronen en bevatten ook nog eens meer eigenschappen. Dit maakt het de ideale kandidaat voor het energie-efficiënt vervoeren van informatie. Fotonica is inmiddels uit de schaduw getreden. Het stillen van de energiehonger van datacenters en zelfrijdende auto’s zijn maar een paar afslagen van de weg die fotonica heeft vrijgemaakt.

Waarom zitten deze chips dan nog niet in je telefoon, zodat mijn batterij een week mee gaat in plaats van één dag? Hoezo moeten de kolencentrales weer open als deze chips ons energie besparen? Het produceren van fotonische chips is, net als elektronische chips, één van ’s werelds meest complexe productieprocessen. Hierdoor zijn de bedrijven die in staat zijn deze chips te maken op één hand te tellen.

Dat deze nieuwe technologie impact gaat hebben op ons leven, staat buiten kijf. De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer? De Europese Unie, de Nederlandse overheid en Brainport: allemaal zetten ze in op deze nieuwe technologie.

Hoe meer ik me erin verdiep hoe verder ik opschuif naar het puntje van mijn stoel. Het begint er steeds meer op te lijken dat Nederland een wereldmacht gaat worden als het gaat om fotonica. En misschien zeggen wij dan wel over een paar jaar aan de telefoon: "Microsoft, dat is toch iets met software?"

Deel dit artikel