door

K3 | Kameraadschap

06/09/2023

Toen ik twee weken geleden op weg was naar mijn werkplek, was het erg rustig op de TU/e-campus. Auto's stopten aan de kant van de weg en jonge mensen stapten uit met grote tassen. Ik zag ouders met hun jongvolwassenen het terrein verkennen. Het drong tot me door... het is introductieweek.

Via mijn kantoorraam kon ik een glimp opvangen van de dynamiek, terwijl ik ook genoot van de muziek op de campus... Ik zag jongvolwassenen die de academische wereld binnentraden en op verschillende niveaus nieuwe contacten maakten. Ongemerkt verscheen er een glimlach op mijn gezicht terwijl mijn gedachten afdwaalden naar mijn eigen intro-verleden.

In de jaren '90 stond ik in de AOR, een algemene ontmoetingsruimte voor TU/e-studenten. Biertje na biertje sloeg ik daar achterover. Ik probeerde te assimileren in een cultuur die me volkomen vreemd was. Normaal gesproken kan ik binnen een uur nauwelijks een blikje Coca-Cola opdrinken. Ik was onder de indruk van de snelheid waarmee mijn mede-eerstejaarsstudenten dat gele bubbelende drankje door hun keel goten, en ik probeerde met hen mee te doen.

Die avond was ik voor het eerst dronken. De weg terug naar huis was een crime. Het fietstochtje van vijftien minuten werd drie uur. Zoals verwacht versliep ik me de volgende ochtend en was te laat voor de tweede dag van de introductieweek. Een warm welkom tot het studentenleven!

Wanneer nieuwkomers deze onbekende academische omgeving betreden, voelen ze zich vaak een beetje onzeker en bang. Ze klampen zich vast aan elkaar op zoek naar elkaars steun. Wanneer deze ingrediënten samenkomen ontstaan er sterke banden tussen mensen. Barrières zoals rijk zijn of niet, uit een andere cultuur komen, enzovoorts, vervagen en langdurige relaties worden geboren. Ik heb tijdens de eerste dag van mijn introweek zelfs al een kort gesprekje gehad met mijn toekomstige wederhelft.

In ons academische ecosysteem balanceren relaties op het randje van kameraadschap en concurrentie. Elkaar helpen in moeilijke tijden, elkaar uitdagen, elkaar oprechte, eerlijke en kritische feedback geven en samen plezier hebben, halen het beste in jezelf en in elkaar naar boven en sturen ook aan op gezamenlijke successen.

Ook na je studie aan de TU/e zullen je kameraden een belangrijke rol in je leven blijven spelen. Sommigen van jullie zullen in de academische wereld terechtkomen, anderen in het bedrijfsleven en weer anderen zullen een ander pad kiezen. Je netwerk zal ook samenwerkingsverbanden tussen deze verschillende ecosystemen mogelijk maken. Ik ervaar dagelijks kameraadschap op mijn werk en zie het overal om me heen. Deze open en vertrouwde verbindingen zijn essentiële bouwstenen voor een impactvol leven.

Laat geen kansen voorbijgaan als iemand naar je reikt en schroom niet om de eerste stap naar kameraadschap te zetten. Op elke weg die je in je leven neemt, wachten verborgen schatten van kameraadschap op je. Je hebt nu de eerste stappen gezet, zelfs als overdadig drinken de verbinding heeft gelegd om diepe vriendschappen op te bouwen. Blijf investeren in je relaties, ze hebben het potentieel om de wind onder je vleugels te zijn.


K3 | Kaal, Kroes of Kammen is een gezamenlijk initiatief van Willem Mulder (Kaal), Monique Bruining (Kroes) en Luc Brunsveld (Kammen), die daar begin 2023 mee gestart zijn op de site van Cursor.

Deel dit artikel