door

K3 | De kunst van het loslaten

20/11/2023

Jaren geleden bracht ik een bezoek aan mijn huisarts. Mijn vaste huisarts was er niet, dus moest ik met de vervangende huisarts praten. Ik ging naar binnen en stelde me voor. Een bekend gezicht, dacht ik. Ik legde mijn probleempje uit en we hadden een intrigerend gesprek vanuit een wetenschappelijke hoek. Ik stond op het punt om te vertrekken, toen drong het tot me door. Ik zei, het spijt me, maar ik moet dit vragen. “Heeft u Chemische Technologie gestudeerd aan de TU/e?” Hij keek verbaasd en zei: “Ja, dat heb ik gedaan. Hoe weet u dat?” Ik antwoordde: “Ik heb ook Chemische Technologie gestudeerd en ik herinner mij uw gezicht.“ En .... zijn volgende patiënt moest iets langer wachten voordat hij zijn kantoor kon binnengaan.

We hadden een heel leuk gesprek. Hij vertelde me dat hij na zijn studie aan de TU/e een hele tijd bij een prestigieus bedrijf was gaan werken. Maar hij miste iets en had altijd de wens om arts te worden. Na, als ik het me goed herinner, bijna tien jaar bij het bedrijf, besloot hij zijn droom te volgen. Ik was stomverbaasd. Respect!!

Ik denk dat veel mensen het met me eens zullen zijn dat deze man een moedige stap heeft genomen om zijn baan los te laten en een carrière op een heel ander gebied na te streven. Hij beheerste de kunst van het loslaten. Hij liet een deel van zijn identiteit los, van financiële zekerheid, van het comfort van 'het gewone'. Hij verwelkomde onzekerheid, angst en de aantrekkingskracht van zijn droom . Het einde van het verhaal is bekend. Hij bereikte zijn doel en beoefent nu geneeskunde.

Wat zal er voor hem veranderd zijn? Zijn leven zal nog steeds ups en downs kennen. Als je hebt ervaren dat je na het zetten van zo een grote stap je goed op je pootjes terecht komt, geeft dat enorm veel vertrouwen om de uitdagingen die voor je liggen aan te gaan. Je hebt meer veerkracht om tegenslagen te weerstaan. Het lef hebben om iets los te laten wat je dierbaar is, of iets los te laten wat je niet meer in je leven wilt, is een essentiële vaardigheid in het leven. Het biedt de mogelijkheid om iets anders in het leven op te pakken en - wie weet – een positieve invloed op andere mensen te hebben. Loslaten biedt nieuwe perspectieven en laat je ook inzien dat jij als persoon veel meer bent dan wat je hebt gedaan.

Voor wetenschappers met nieuwe ideeën die veel verder gaan dan het conventionele, is de kunst van het loslaten essentieel. Maar de weg naar het onbekende zal waarschijnlijk hobbelig en ongemakkelijk zijn en het vereist veel vertrouwen in jezelf.

Onze carrière en ons leven zullen gevuld zijn met momenten waarop je moet beslissen om te volharden  of om los te laten. Je zult pas weten of je idee de verwachte impact zal hebben nadat je het ene hebt losgelaten en je bloed, zweet en tranen aan het andere hebt gegeven.

Deel dit artikel