door

#NieToo

24/01/2018

Ongelofelijk dom, noemde de lijkbleke praeses van dispuut Aleph gisteren het seksistische gebral op de Facebookpagina van zijn club. Het understatement van het jaar lijkt mij. Wat bezielde deze studenten toen ze dachten hiermee een leuk satirisch stukje online gegooid te hebben?

Nee, aan onze universiteit verwacht je niet dat er een Vindicat-achtige sfeer rondwaart in de gezelligheidsverenigingen. Sterker nog, op dinsdagochtend plaatste Cursor nog een stuk online waarin de verenigingen vertellen hoe ludiek en veilig het eraan toegaat bij onze introductie. Dit als reactie op de uitzending van Rambam.

Hoe anders was het een paar uur later. Het bestuur van het Eindhovens Studentencorps en van dispuut Aleph zaten uiterst timide in de boardroom van het College van Bestuur en hadden net een donderpreek ondergaan van collegevoorzitter Jan Mengelers. Het leek of toen het kwartje pas echt gevallen was.

Maar hoe kan dat in een tijd waarin #MeToo in alle media de boventoon voert en je als bestuur dan nog meer gespitst moet zijn op alle vrouwonvriendelijke en seksistische uitlatingen binnen je vereniging? Dergelijke bullshit moet je direct verwijderen en de verantwoordelijken moet je op het matje roepen. Als een dergelijk zelfreinigend vermogen binnen jouw vereniging niet blijkt te bestaan, moet je je als bestuurder toch zeer oncomfortabel voelen. Als buitenstaander vrees je dat er onder het oppervlak nog meer te vinden is.

Zwaar teleurgesteld

Het College van Bestuur trok direct stevig van leer. Opschorten subsidie, schorsen dispuutsbestuur, afgelasting carnavalsfeest en weren bij academische plechtigheden. Een commissie gaat onderzoeken hoe het kon gebeuren.

Mooi begin, maar ik denk dat er meer nodig is. Doorlichten wat de huisreglementen hierover vermelden en interviewen van de betrokkenen lijkt me niet genoeg. Dit vraagt om continue aandacht en structureel overleg. Ook dat is het CvB van plan. Want Mengelers zal niet alleen enorm boos zijn, maar ook zwaar teleurgesteld. En dat zullen meer mensen zijn hier binnen de gemeenschap.

Deel dit artikel