door

Spiegeltje, spiegeltje...

11/01/2021

Vorige week sprak ik met collegevoorzitter Robert-Jan Smits en decaan Ingrid Heynderickx over de viering van het 65-jarig bestaan van onze universiteit. Beetje rottig qua timing, maar 65 jaar is 65 jaar, corona of niet. Je kunt het niet uitstellen zoals een EK Voetbal of de Zomerspelen. Ondanks de wat wazige Teams-verbinding en het vroege tijdstip werd het een gesprek waarbij de halfvolle glazen prominent schitterden. Aan zo'n mindset moet ik nog wat werken.

Ja, dat zul zien, net wanneer onze universiteit zich tot de pensioengerechtigde leeftijd heeft weten op te werken - ja, ik denk bij pensioen nog altijd heel oldskool aan 65 -, modderen we als maatschappij en instelling richting een onzeker einde aan een nog welig tierende pandemie. Dat maakt het voor mij niet makkelijk om mijn droeve coronamuts van het hoofd te halen en per 1 januari een fleurig jubileumhoedje op te zetten.

We zien onze eerstejaars worstelen, en ook op de ouderejaars krijgen de nagenoeg contactloze studiemaanden in toenemende mate desastreuze effecten. Voor internationals, die niet eventjes in Limburg of Brabant kunnen afzakken naar het thuisfront, is het nog moeilijker. Kijk daarbij nog naar onze docenten, onderzoekers en ondersteunende staf, die steeds weer hopen op meer fysieke armslag, maar daar evenzo vaak in teleurgesteld worden. Brengt me niet echt in een feeststemming.

Toch gaan we ons feestje vieren, zegt Smits, die zich er al in pre-coronatijd op liep te verheugen. Dat vieren doen we door heel 2021, kijk maar naar het programma dat we hebben opgetuigd, zeggen hij en Heynderickx, decaan van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Die laatste ziet er ook de positieve kant van: op het grote jubileumcongres ‘Superheroes in science’ op 29 april, dat online gaat plaatsvinden, kunnen volgens haar nu sprekers worden uitgenodigd, die verstek hadden moeten laten gaan als ze daarvoor naar Eindhoven hadden moeten komen. Namen noemt ze nog niet. Ik reken nu minimaal op een liveverbinding met Elon Musk.

Het thema van dit jubileumjaar zal niemand ontgaan zijn: ‘Heroes like you’. Net na de Kerst troffen we al een flitsend filmpje aan in onze mailbox. In de windtunnel van Bert Blocken deden wetenschappers, studenten en cateringkanon Anneke van Rijswijk hun verhaal. Over de tegenslagen waarmee ze te kampen hadden, en hoe ze die hebben overwonnen. Dit alles begeleid door een diepe, sonore Amerikaanse voiceover, die me heel in de verte wat deed denken aan Trump (al zal dat wel niet zo bedoeld zijn). De boodschap: tegenwind verandert dit jaar in een windje in de rug. Als journalistieke weerman voeg ik er voor de zekerheid nog maar aan toe dat we alert moeten blijven op af en toe wat stevige zijwind.

Mysterieus werd onze collegevoorzitter toen het ging over een groot kunstwerk dat op de campus zal verrijzen om dit jubileumjaar ook voor komende generaties onder de aandacht te brengen. “Denk maar eens goed aan ‘helden’, ons thema”, zei hij glimlachend, me peinzend achterlatend op mijn werkkamertje.

Gelukkig was een van de Cursor-redacteuren, Norbine Schalij, al een stuk wakkerder die ochtend. “Oh, dat wordt een enorme spiegel waar iedereen die straks weer op de campus komt, zichzelf in kan zien.” Natuurlijk! En daarboven dan de tekst: ‘Goedemorgen held, wie ga jij vandaag eens lekker knuffelen?’. Ja, ik ga nu toch al wat meer richting 'waar is dat feestje?'.

Deel dit artikel