door

CLMN | Dank u Sinterklaasje

05/12/2012

Jaaa, hij is weer in het land! Woensdagavond 5 december worden alle schoorstenen in Nederland weer verblijd met een bezoekje van de goedheiligman en zijn zwarte pieten. Hoewel ikzelf uiteraard al jaren niet meer geloof in de man zelf, geloof ik wel heilig dat mijn talent voor abstraheren en voorliefde voor het modelleren van concepten tijdens mijn kinderjaren is ontstaan in de voorbereiding op het Sinterklaasfeest.

Want terwijl destijds de Sinterklaas op tv flink afweek van degene die in mijn dorp feestelijk werd ingehaald en zelfs in de verste verte niet leek op de goedheiligman die op mijn basisschool langskwam, negeerde ik de details waaraan dit af te leiden viel volkomen en waren alle drie deze mannen voor mij gewoon exemplaren van het concept Sinterklaas.

Jaren later benut ik deze kwaliteit om te focussen op het abstracte plaatje en details te negeren nog vrijwel dagelijks tijdens mijn studie door verschillende bedrijven ook te zien als abstracte modellen van het concept bedrijf. De kleur van het kazuifel onder de rode mantel, het kruis of de streep op de mijter en de vorm van de krul in de staf van destijds zijn weliswaar vervangen door een logo, organisatiestructuurCLMN | Dank u Sinterklaasje of het product van een specifiek bedrijf, maar het idee blijft hetzelfde.

En ja, ik weet heel goed dat elk bedrijf uniek is, net zoals elke (hulp)Sint uniek is, maar door beide zaken te bekijken als iets abstracts maak je het jezelf lekker makkelijk.

Er is nog een kwaliteit die ik aan het Sinterklaasfeest te danken heb. Het commerciële inzicht dat ik in mijn jonge jaren ontwikkelde door te constateren dat het, met het oog op een berg cadeaus, verstandiger was om nog even niet te vertellen dat ik al lang door had dat die Sinterklaas helemaal niet bestond, komt me in mijn studie Innovation Management ook goed van pas.

Ik denk dan ook dat de Sinterklaastraditie en de ermee gepaard gaande collectieve leugen richting de jongste inwoners van ons land absoluut zijn charme heeft. Ik wil dan ook iedereen een vrolijk Sinterklaasfeest toewensen!

Deel dit artikel