door

CLMN | Hello goodbye

05/02/2014

Daar ging-ie. Met vakkundig sloopwerk werd hét studiebolwerk van de jaren ’00 op onze campus met de grond gelijkgemaakt. De Hal is nu écht niet meer. Begin deze week ontvang ik van onze rector magnificus een mailtje met de aankondiging van de allereerste MOOC van de TU/e. Binnenkort kan de hele wereld online college volgen aan onze universiteit. Terwijl ik stilletjes afscheid neem van mijn favoriete studieplek, dendert de onderwijsinnovatie voort.

Is offline college volgen binnenkort passé? Heeft het met je collegeblok op de fiets richting Auditorium racen zijn beste tijd gehad? Geloof me, als student Innovation Management ben ik de laatste die innovaties tegenhoudt en een nostalgische hang naar het analoge verleden koestert. Mij zul je dan ook echt niet betrappen op een klaagzang dat het schandalig is dat ’s lands bekendste boekhandel dicht gaat, om vervolgens toch stiekem mijn boeken via Amazon en Bol te bestellen omdat dat zo verdomde handig is. Leve de technologische vooruitgang!

Toch zie ik bij college volgen flinke voordelen van de offlinevariant. De interactie met je professor en met andere docenten, minder afleiding, de buy-in om op te letten omdat je er toch om 8 uur je nest voor bent uitgekomen en last but not least: het is toch net even leuker om samen met studiegenoten in de collegebanken te zitten dan in je eentje achter je computerscherm. Het grote voordeel van MOOC’s is dat ze de toegankelijkheid en capaciteit van colleges enorm vergroten, dus is het goed dat onze universiteit deze stap neemt. En als topinstituten als Stanford en MIT ook flink in deze nieuwe onderwijsvorm investeren, is het goed dat de TU/e -where innovation starts- deze mondiale trend volgt.

Ik hoop wel dat het online onderwijs nooit een totale vervanging zal worden van de oldschool colleges voor onze eigen studenten en dat de waarde van een ‘echt’ TU/e-diploma, dat naast de verkregen kennis ook diverse andere skills vertegenwoordigt, onveranderd blijft. Een diploma dat in de toekomst echter nooit meer behaald zal worden dankzij avondenlang zij aan zij blokken in De Hal.

Deel dit artikel