Ronald van der Meer. Foto | Bart van Overbeeke
door

Een Eindhovens geluid

19/09/2013

Het nieuwe collegejaar is begonnen en ook in Den Haag heeft het startschot weer geklonken. Daarmee laait ook de discussie rondom het sociaal leenstelsel weer op. Wat was er voor de vakantie ook alweer (niet) besloten? Ronald van der Meer van Groep-één over de stelling: Een sociaal leenstelsel moet extra rekening houden met de bèta-student.

Nadat vorig jaar rond deze tijd de langstudeerboete was afgeschaft, kwam onderwijsminister Jet Bussemaker met het sociaal leenstelsel op de proppen. Iedere student moet voortaan zijn studiefinanciering lenen in plaats van als gift te krijgen na het behalen van een diploma. Tegenstanders beweren dat door het sociaal leenstelsel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sterk afneemt en dat het studenten opzadelt met duizenden euro’s schuld. Het kabinet verklaart op zijn beurt dat het sociaal leenstelsel in andere landen geen negatieve effecten heeft gehad op de instroom en dat de aanvullende beurs gewoon blijft bestaan.

Het kabinet zoekt nu naar oppositiepartijen die hen aan een meerderheid willen helpen in de Eerste Kamer. D66 en GroenLinks zijn in eerste instantie wel voor een sociaal leenstelsel, maar stemmen niet in met het huidige wetvoorstel. Intussen houdt Bussemaker haar poot stijf en luistert ze totaal niet naar beide oppositiepartijen. Ook geeft ze geen gehoor aan de argumenten van invloedrijke studentenorganisaties als LSVb en ISO. Een invoering van het sociaal leenstelsel lijkt dan ook nog ver weg.

Als Groep-één zijn wij aangesloten bij het ISO en via hen kunnen wij het geluid van de Eindhovense student laten horen. Die wisselwerking, waarbij het ISO ons op de hoogte houdt van de landelijke ontwikkelingen en wij hen voorzien van input uit onze directe omgeving, is zeer waardevol. In het geval dat het sociaal leenstelsel echt doorgevoerd gaat worden, zal dit de Eindhovense studenten extra hard treffen. Omdat ze voor een bèta-opleiding kozen, studeren zij sowieso al een jaar langer en vaak doen ze iets naast hun studie, wat in het geval van bijvoorbeeld een bestuursjaar tot studievertraging leidt. De overheid heeft in het Techniekpact, mede ondertekend door het ISO, beloofd rekening te houden met de uitwerking van het leenstelsel op bèta-studenten. Dat zullen wij vanuit Groep-één nauwlettend in de gaten houden.

Deel dit artikel