door

Naar de Kerstman

23/11/2021

Ik schrijf nu eens niet vanuit innovation Space, maar- wachtend op mijn vertraagde vliegtuig - vanaf het vliegveld van Longyearbyen op Svalbard. Deze plek, ook wel bekend als Spitsbergen, ligt ver boven Noorwegen en schijnbaar woont hier de Kerstman. Ik ben hier nu ongeveer drie weken en het is voor mij een van de meest bijzondere ervaringen ooit. Onderweg hierheen heb ik mezelf een paar doelen gesteld; dingen die ik wilde zien, leren en ervaren.

Allereerst wilde ik natuurlijk het noorderlicht zien, aurora borealis. Na een paar bewolkte dagen en veel sneeuw, kregen we een bericht dat de aurora te zien was. Dus gingen we meteen naar het ‘strand’, en daar zag ik de eerste aurora ooit. Het waren niet de enorme lichten, maar het was prachtig. Ik was er erg blij mee en had hoge verwachtingen om het dansende fenomeen in zijn volle glorie te zien. Twee dagen later, op reis naar een studentenhut buiten de stad, zag ik de mooiste aurora van de hele reis. Hoewel ik mijn camera bij me had, moet ik Max bedanken voor deze foto.

Een ander doel was om ijsgrotten te bezoeken. Deze ontstaan wanneer smeltwater delen van gletsjers doet smelten, waardoor gladde en interessant gevormde ruimtes ontstaan. We hebben twee verschillende ijsgrotten bezocht, de eerste is een korte wandeling omhoog vanuit Nybyen (het dorp naast Longyearbyen). De andere zijn wat verder weg en dat waren enorme verbindingen van ijzige gangen en donkere hoekjes. Met onze koplampen en spikes vonden we een weg naar een fijne slaap- en dinerplek. We waren van plan om in de grot te slapen, maar mijn bevroren tenen waren het daar niet mee eens, dus besloten we terug te gaan. Maar ze waren prachtig!

Verder wilde ik echt heel graag de Global Seed Vault bezoeken. Dit is een plek waar zaden van alle planten ter wereld worden bewaard in de permafrost, zodat ze kunnen worden gebruikt als we ze nodig hebben. We liepen naar boven, met een geweer en een lichtkogel in de aanslag om ons tegen ijsberen te beschermen, en zagen het indrukwekkende gebouw. Zowel de voorkant als de bovenkant hebben de groene en sprankelende lichtjes!

Ten slotte heb ik, afgezien van deze geweldige bezoeken, nog veel meer wandelingen gemaakt, over een bevroren fjord gelopen, superleuke mensen ontmoet, en de poolnacht en extreme kou meegemaakt. Er is nog zoveel meer te vertellen, maar ik zal me bedwingen. Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen is: pak als student je kans om dit soort coole plekken te bezoeken, en als je van plan bent om naar Spitsbergen te gaan, zorg er dan voor dat je je warm aankleedt. Duuh.

Deel dit artikel