door

Onzekere tijden

09/07/2021

Het is nog niet duidelijk hoe we volgend academisch jaar onze studenten les gaan geven, coachen en ondersteunen. Durven we het aan om massaal ons thuiskantoor te verlaten en om ons op de ‘echte werkvloer’ te begeven? Gaan we dan allemaal weer elke dag op de fiets, in de auto of met de trein naar ons werk zoals we dat gewend waren? Of gaan we alleen op bepaalde dagen, in kleine groepen, op de TU/e werken omdat het anderhalve-meter-tijdperk toch nog niet voorbij is?

Sommige mensen verwachten dat we ooit de strijd tegen het virus gaan winnen en zouden thuis willen blijven, tot dát moment. Virologen benadrukken echter dat de maatregelen die genomen zijn, gericht zijn op het voorkomen van extra sterfgevallen en een overbelaste zorg. Het virus zal niet uitgeroeid worden; maar blijven rondwaren en oplaaien wanneer mensen niet gevaccineerd zijn. Aangezien er altijd mensen zullen zijn die niet gevaccineerd zijn, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland, zullen we waarschijnlijk met het virus moeten leven.

 Of samenleven met het virus betekent dat we jaarlijks gevaccineerd moeten worden tegen Covid-19 is nog niet duidelijk begrijp ik, maar het zou een scenario kunnen zijn. Ook de “gewone griep” zal weer zijn opmars maken in de herfst, is de verwachting. Zelf was ik erg blij dat ik afgelopen herfst eens géén luchtwegklachten had, maar we kunnen helaas geen virusvrij leven leiden. De pandemie heeft ons misschien een beetje bang gemaakt voor ziekte in het algemeen.

Hoe ons werk na de zomervakantie er precies uit zal zien, weten we nog niet. Hoe gaan we vergaderen, wanneer een deel van de collega’s thuis werkt en een deel op de campus aanwezig is? Werkt dat wel? Hebben we ruimtes beschikbaar met de faciliteiten die nodig zijn daarvoor? Dat soort vragen hoor ik vaak.

En over de naderende zomervakantie, waar we allemaal zo naar toe leven, hebben we ook nog  talloze vragen. Het is tenslotte wel prettig om ergens in het buitenland je brein te ‘defragmenteren’. Moeten we rekening houden met lange wachttijden bij de grenzen? Wat doe je als de QR codes van de Corona app niet gelezen kunnen worden? Kunnen we ook, met ons gele boekje zwaaiend, de grenzen over? Of moeten we nog rekening houden met een PCR test en ook nog maar een pakketje antigeentesten inpakken?

En dan zitten we ook nog met de kabinetsformatie. Die wil niet echt opschieten. ‘Gaan we over rechts of over links?’ Het lijkt net of men het over voetbal heeft!

Wat we trouwens wél weten is dat het Nederlands heren voetbalteam geen Europees kampioen wordt. Daar zal menigeen niet aan herinnerd willen worden, maar het is wel een zekerheid. We gaan ons nu gewoon richten op de Olympische Spelen in Tokyo! Daar zullen we toch wel wat medailles pakken? En we blijven natuurlijk ook “onze Max” volgen. Dan hopen we, dat vóór het einde van het jaar nóg een Nederlands feestje gevierd kan worden.

Wat ik ook weet is, dat ik enorm zin heb in de zomervakantie. Ook weet ik dat ik volgend academisch jaar gewoon weer mijn studenten ga voorlichten, ondersteunen en coachen, zo goed als ik kan. Ik zal wel merken hoe ik contact kan hebben met hen; via mail, chat, Teams of face-to face. Na de vakantie ben ik weer bereikbaar op al die kanalen.

Ik wens jullie allen een heel fijne, ontspannen zomervakantie toe!

Deel dit artikel