door

Hobby tegen stress

14/04/2021

Lekker op stap met vrienden, uit eten gaan, of een keertje naar het theater; het zit er nog even niet in. De lockdown heeft een grote impact op ons allemaal. Wat doe je dan? In het begin gingen veel mensen hun huis opruimen of werken aan een tuinmetamorfose. Wij ook. Na een jaar had ik wel behoefte aan iets nieuws. Ik heb de kans benut om een nieuwe, creatieve kant van mezelf te ontdekken.

Trouwe lezers van mijn eerdere columns weten dat ik tijdens de lockdown een ‘Erik Scherder-adept’ ben geworden. Ik wil graag vitaal oud worden, dus probeer ik niet alleen zoveel mogelijk adviezen ter harte te nemen, maar ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik zo gezond mogelijk kook voor mij en mijn gezin. Dat ik twee keer in de week mijn oefeningen op muziek doe en iedere dag minimaal een half uurtje wandel.

Wat heb ik nog meer geleerd van hem? Je kunt je hersenen stimuleren door nieuwe dingen te blijven leren! Op zoek gaan naar een nieuwe hobby is dus een goed idee. Ga bij voorkeur iets leren wat je moeite kost; dit verhoogt de kwaliteit van de verbindingen in de hersenen. Bovendien kan een hobby een goede invloed hebben op je stemming en daarmee op je welzijn. Een goed anti-stressmiddel dus.

In de media lees ik dat veel mensen zijn gestart met vogels kijken. Lijkt me een prima lockdown-hobby, én is gezond! Je bent buiten en je wandelt daar de stress van je af. Maar voor mij is dat niets. Wandelen en fotograferen vind ik wél een fijne combinatie. Doe ik dus al regelmatig. Maar in vogels ben ik niet speciaal geïnteresseerd.

Mijn keuze viel uiteindelijk op sieraden maken. Ik houd van sieraden en vond het tijd om het eens uit te proberen. Het is geen moeilijke hobby en eerlijk gezegd weet ik niet of ik mijn hersens hiermee voldoende stimuleer. Maar mij is het moeilijk genoeg, en - nog belangrijker - ik haal er veel voldoening uit.

Een hele nieuwe wereld ging er voor me open. Je kunt met allerlei soorten draad en koord werken, je kunt in je sieraden knooptechnieken verwerken, Japanse vlechtkunst - genaamd kumihimo - gebruiken en nog veel meer. Het grote voordeel: ik kan starten met een simpel, overzichtelijk projectje en dan steeds iets nieuws uitproberen. Ander voordeel: ik kan altijd een cadeautje maken voor een vriendin. Uren vliegen voorbij wanneer ik aan het rommelen ben met draad, tangetjes, kralen en sluitingen.

Dus, leg neer die telefoon en start met een hobby! Ga tekenen, schilderen, fotograferen, houtbewerken, suppen, rope skippen, of wat dan ook. En zorg hiermee weer voor een goede balans tussen studie, werk en privé.

Deel dit artikel