Quantummechanica intimiderend? Niet als je eraan went

Ongrijpbaar, abstract en zelfs intimiderend, zo kan de quantummechanica overkomen. Maar als je er vaker – en liefst op jonge leeftijd – al mee in aanraking komt, dan blijkt het helemaal niet zo eng te zijn. Tenminste, als het aan het Quantum Talent and Learning Center Eindhoven (QTLC-E) ligt.

door
foto Willie Hardeman

Met een potje boter-kaas-en-eieren kennismaken met de quantummechanica: het kan met het spel TiqTaqToe. Bij dat spel kun je een kruisje of rondje ook op twee plekken tegelijk zetten, en die met elkaar verstrengelen, net zoals deeltjes in de quantummechanica. Om het spel te kunnen spelen, hoef je basisbegrippen zoals superpositie en quantumverstrengeling niet te kennen of begrijpen, maar door het spel te spelen, leer je wel intuïtief aan te voelen hoe die werken.

Het is tekenend voor wat het QTLC-E, dat betrokken is bij de organisatie van een toernooi van het spel, wil bereiken, legt programmamanager Mohammad-Amin Moradi uit. Het centrum bestaat nu anderhalf jaar, is een samenwerking tussen de TU/e en Fontys, en is onderdeel van Quantum Delta NL, een nationaal project om het Nederlandse quantum-ecosysteem te versterken. Het QTLC-E draagt daar onder andere aan bij door quantumconcepten toegankelijker te maken.  “Bijvoorbeeld door mensen er plezier mee te laten hebben”, zoals met het TiqTaqToe-toernooi gebeurt, aldus Moradi.

Intuïtie

Door in aanraking te komen met quantumverschijnselen kun je er een intuïtie voor ontwikkelen.  Dat kan door middel van spelletjes, maar ook door ervaringen in het lab, weet Ruben Ouderkerk. Hij doet een premaster voor de master Applied Physics en is medeoprichter van QUBION, een van de recent opgetuigde initiatieven van het QTLC-E, dat educatieve opstellingen ontwikkelt, zodat studenten meer experimentele ervaring op kunnen doen.

Het principe van zwaartekracht is ongelooflijk complex, maar iedereen snapt wel wat het is. Dat willen we ook voor quantummechanica bereiken

Ruben Ouderkerk
medeoprichter QUBION

“De klassieke natuurkunde ervaar je als mens elke dag. Je kent de natuurkundige principes erachter niet, maar je weet wel hoe hard je een bal moet gooien om die op een bepaalde plek te krijgen”, legt Ouderkerk uit. Die ervaringen krijgen mensen niet met quantumverschijnselen. “Als je die wel zou krijgen, dan zou je naar quantummechanica kunnen kijken zoals je dat met zwaartekracht doet. Het principe van zwaartekracht is ongelooflijk complex, maar iedereen snapt wel wat het is. Dat willen we ook voor quantummechanica bereiken.”

Het eerste project waarmee QUBION daaraan wil bijdragen, draait om een quantumopstelling die de TU/e al in Qubit heeft staan. Het team bouwt die opstelling stap voor stap na en voegt daar educatieve elementen aan toe. “Dat doen we vooral door de knoppen duidelijk te markeren. Als je als student naar die ongelooflijk complexe opstelling kijkt dan kan dat heel intimiderend overkomen. Door duidelijk aan te geven aan welke knoppen je moet draaien en te laten zien wat er vervolgens gebeurt, neem je dat obstakel weg.”

Soepele overgang

Het werk van QUBION draagt er niet alleen aan bij dat studenten van Applied Physics meer gevoel krijgen voor de quantummechanica, maar ook dat de overgang naar een onderzoeksgroep of de industrie soepeler verloopt. Volgens Ouderkerk loopt de kennis op experimenteel gebied bij veel studenten achter op de theoretische kennis. “Als studenten na hun afstuderen dan bij een onderzoeksgroep binnenkomen, moeten ze die experimentele kennis nog helemaal opbouwen.” Door ze die vaardigheden al in een eerder stadium aan te leren, kost het minder tijd en moeite om de studenten vertrouwd te maken met – binnen de quantummechanica eigenlijk heel standaard – labopstellingen.

Niet alleen studenten van de TU/e moeten meer vertrouwd raken met quantumconcepten, dat geldt ook voor studenten van Fontys en Summa, vertelt Moradi. Elk opleidingsniveau heeft volgens hem een eigen plek binnen het quantum-ecosysteem. Zo zijn studenten van het mbo bijvoorbeeld nodig om opstellingen te installeren. Het QTLC-E wil het mbo, hbo en wo dichter bij elkaar brengen om zo verschillende rollen beter op elkaar af te stemmen. “Het is nodig dat ze in een quantum-omgeving samen kunnen werken.”

Uitwisseling

Ook legt het centrum contact met de industrie, deels om nieuwe startups te kunnen laten zien welke quantum-thema’s actueel zijn en wat er speelt in de markt, maar ook om te weten welke vaardigheden studenten nodig hebben als ze na hun studie bij een bedrijf gaan werken. “We vragen bedrijven om samen met ons een educatieve opstelling te maken, waar studenten getraind kunnen worden. We ontwikkelen ook korte certificeringstrainingen om studenten te helpen sneller en gemakkelijker ingewerkt te raken.” Het centrum wisselt continu informatie uit met bedrijven om erachter te komen welke vaardigheden studenten nodig hebben om goed binnen het quantum-ecosysteem te functioneren.

En zo vindt er veel kruisbestuiving plaats. Zo was het de industrie die het QTLC-E op het idee bracht om spellen in te zetten om jongeren kennis te laten maken met quantummechanica. ASML, om precies te zijn, aldus Moradi. “We zagen dat ze daar een game room hadden, en dat er meer hightechbedrijven waren die het leuk vonden om zoiets te hebben.” Het centrum richtte naar aanleiding daarvan in augustus 2023 het team EduQuation op, vooralsnog geleid door Fontys-studenten. Het team verzamelde bestaande quantum-games voor een gameroom-concept.

Spelenderwijs

Met de gameroom gaan de studenten naar bedrijven en evenementen, maar vooral naar middelbare scholen, om daar klassen een uur lang te laten spelen met quantummechanica, vertelt voorzitter Basten van der Vorm. Hij weet uit eigen ervaring dat spellen een goede ingang bieden in het quantumdomein. “Ik kon nooit quantum-programmeren, maar we hebben spellen gevonden die dat programmeren op een visuele interactieve manier duidelijk maken. Nu kan ik het wel.” Zowel hijzelf als zijn medebestuurslid Imke Houben hebben zichzelf naar eigen zeggen ‘gefopt’ met spellen en aangeleerd om op een andere manier naar quantummechanica te kijken.

Speelsgewijs leren over quantummechanica kan volgens Houben zelfs al vóór de middelbare school. “Bij het eerste event waar we stonden, waren ook hele jonge kinderen aanwezig. Dat waren wel kinderen van het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut (EHCI), dus ze zullen vast iets hebben meegekregen van de principes van quantummechanica Hoe dan ook waren ze na een halfuur elkaar al aan het helpen, van: ‘Nee, je moet licht op de elektron schijnen, dan krijgt het meer energie.’ Toen dacht ik wel: wauw, het werkt.”

Zolang het primaire doel van een quantumspel vermaak is, dan krijgt de quantummechanica de kans om binnen te sluipen, aldus Van der Vorm. Zo maakt quantumschaken bijvoorbeeld veel mensen enthousiast, merkt hij. En er zijn meer spellen, zoals Psi & Delta, Quantum Flytrap en natuurlijk TiqTaqToe. Meedoen aan het toernooi van dat laatste spel is nog mogelijk tot 12 mei, maar ook daarna blijft TiqTaqToe beschikbaar om online te spelen, gewoon voor de lol of om jezelf te laten zien dat quantummechanica echt zo intimiderend niet is.

Deel dit artikel