Achter de Schermen | Geraldine Suijkerbuijk, balie bieb

Van technicus tot roostermaker en van IT’er tot horecamedewerker: er zijn vele handen nodig om de TU/e draaiende te houden. Wie zijn deze mensen achter de schermen? Cursor zet ze in de schijnwerpers. Dit keer: Geraldine Suijkerbuijk, baliemedewerker bij de bibliotheek in MetaForum.

Zeven dagen per week is de bibliotheek in MetaForum geopend. Kom je hier doordeweeks tijdens kantoortijden, dan loop je Geraldine Suijkerbuijk ongetwijfeld tegen het lijf. Als ‘gastvrouw’ van de bibliotheek doet ze haar best om bezoekers zo goed mogelijk te helpen én om de orde te bewaren. “Ik probeer de kloof tussen de bibliotheek en de studenten iets te verkleinen.”

Ik zie mezelf echt als de gastvrouw van de bieb

Geraldine Suijkerbuijk
Baliemedewerker bibliotheek
Hoe laat klok je in?

“Mijn wekker gaat om kwart over zes zodat ik hier op tijd kan zijn, meestal is dat rond half acht. Om acht uur gaat namelijk de bibliotheek open, dus dan heb ik een half uurtje om alles te checken en de systemen op te starten.”

“Er is hier dan bijna niemand, dus dan kan ik nog even van de stilte genieten en loop ik een rondje langs de leeszaal, de studiecellen, de powernappods, et cetera. Zie het als een soort mise en place voor de bieb.”

Wat houdt je baan in?

“Ik zie mezelf echt als de gastvrouw van de bieb. Dat houdt in dat ik het eerste aanspreekpunt ben voor iedereen die gebruikmaakt van de bibliotheek. Zowel in het echt aan de balie, als voor digitale vragen die we per mail ontvangen. Dat zijn bijvoorbeeld vragen over het uitlenen van boeken, het reserveren van studiecellen, het gebruiken van de printers, en ook vragen over hoe je dingen opzoekt in de databank.”

“Tussendoor komt daar nog het stukje toezicht houden bij. Dat is ook wel echt nodig in zo’n drukke bieb. Meerdere keren per dag lopen ik of een van mijn collega’s een rondje om te kijken of alles nog goed gaat, er netjes bijstaat en er geen sprake is van overlast. Dan check ik bijvoorbeeld of studenten niet zitten te eten en of het ook echt stil is in de stilteruimtes.”

“Als studenten in overtreding zijn dan spreek ik ze daarop aan en als dat niet helpt zet ik er ook wel eens mensen uit. Laatst was er bijvoorbeeld een groepje wat heel rumoerig was en binnen zat te vapen. In dat soort situaties ben ik heel streng en wijs ik ze de deur. Mochten wij iets missen dan kunnen bezoekers overlast ook bij ons melden via messenger of door een appje te sturen naar 0641683340.”

Iets waar ik mij veel voor inzet is het stukje wellbeing in de bibliotheek

Geraldine Suijkerbuijk
Baliemedewerker bibliotheek

“En iets waar ik mij ook veel voor inzet is het stukje wellbeing in de bibliotheek. Zo hebben we sinds kort bijvoorbeeld twee powernappods staan, waar bezoekers kort in kunnen rusten of slapen. En ik ben nu aan het kijken wat we nog meer kunnen aanbieden. Denk aan het creëren van meer prikkelarme ruimtes waar je je even kunt terugtrekken en ik heb ook een aantal zelfhulpboeken aangeschaft die je hier nu kunt lenen. Samen met ESA, TINT en het sportcentrum kijk ik ook naar wellbeing-activiteiten voor studenten. Ik vind het heel fijn en belangrijk om op die manier net iets meer te kunnen betekenen voor studenten. We hebben hier ook al veel positieve reacties hierop gekregen.”

Hoe ben je in deze baan gerold?

“Voordat ik hier kwam werken heb ik er allerlei totaal andere dingen gedaan. Ik heb heel lang bij woningbouwvereniging gewerkt, specifiek voor bijzondere klanten, dus huisvesting voor kwetsbare doelgroepen. Maar ik heb ook heel lang in de horeca gewerkt en mijn eigen hondenuitlaatservice gehad. Vaak deed ik ook meerdere dingen tegelijk.”

“Op een gegeven moment wilde ik wat anders en ben ik weggegaan bij de woningbouwvereniging. Toen kwam ik deze baan tegen, de vacature stond aangegeven als ‘gastvrouw bibliotheek’. De combinatie van de jonge TU/e-omgeving, de bibliotheek en mijn rol als gastvrouw trok mij meteen. Het is dus echt op mijn pad gekomen.”

Sommige studenten heb ik echt zien opgroeien en daardoor bouw ik een band met ze op

Geraldine Suijkerbuijk
Baliemedewerker bibliotheek
Wat is het leukste aan je baan?

“Ik denk toch wel het sociale aspect. De hele dag door heb ik contact met mensen. Studenten, medewerkers, en ook mensen van buitenaf. Vaak nieuwe mensen, maar ook heel veel terugkerende gezichten die je steeds een beetje beter leert kennen. Sommige studenten heb ik echt zien opgroeien en daardoor bouw ik een band met ze op. Zo ben ik ook wel eens naar afstudeerceremonies van studenten geweest. Dat is heel leuk.”

En het minst leuk?

“De ontelbare meetings. Als medewerkers van de bibliotheek moeten wij bij een heel aantal lange meetings zijn. Geef mij gewoon die bibliotheek en die studenten, en laat de administratieve zorg ook maar bij mij, maar hele uren praten in allerlei meetings is niks voor mij. Ik ben liever actief bezig in de bieb.”

Hoe laat klok je uit?

“Zodra de werkstudenten mij komen aflossen, dat is meestal tussen half vier en vier uur. De bieb is natuurlijk tot ’s avonds laat en ook in het weekend geopend. In de avonden en weekenden, maar ook als iemand van ons vaste team ziek of op vakantie is, hebben wij een team van werkstudenten dat het van ons overneemt.”

Ik heb ook een eigen boek geschreven. Dat kun je hier lenen

Geraldine Suijkerbuijk
Baliemedewerker bibliotheek

“Als zij aankomen, dan klets ik altijd nog even met ze. Dat vind ik gezellig. Even kijken hoe het met ze gaat, waar ze mee bezig zijn, waar ze op vakantie gaan. En ook hun input voor de bieb vind ik heel fijn.”

Wat doe je als je uitgeklokt bent?

“Ik hou heel erg van reizen. Deze week ga ik bijvoorbeeld naar Thailand en eigenlijk iedere winter ga ik een keer naar Bonaire. Europese steden vind ik ook leuk, maar ik hou wel echt van Azië, Zuid-Amerika en eigenlijk alle eilanden. Zo lang ik de zee kan zien dan is het goed. Vaak combineer ik deze reizen met een paar dagen vrijwilligerswerk. In Bonaire help ik bijvoorbeeld altijd mee in een hondenasiel.”

“Daarnaast hou ik van lezen en schrijven. Ik heb ook een eigen boek geschreven. Een bundel met korte teksten, ‘Het leven is geen ponykamp’ heet het. Die heb ik aangeschaft voor de bieb, dus je kunt hem hier lenen.”

Deel dit artikel