Bouwkundestudenten winnen 1000 euro met bamboe bouwwerk
Wie langs het Koeveld loopt, kan daar deze week zeven bamboe paviljoentjes zien staan. De opvallende bouwwerken zijn woensdag gemaakt door zo’n 35 bouwkundestudenten als onderdeel van de Bamboo Challenge. De makers van het beste paviljoen gingen ervandoor met duizend euro prijzengeld.
Ieder team krijgt dezelfde opdracht: bouw binnen een dag een paviljoentje van bamboe. Om negen uur ’s ochtends gaan in totaal zeven teams aan de slag met hun eigen ontwerp. Ondanks de regen en de wolken, werkt iedereen de hele dag hard door.
De wedstrijd is een initiatief van bedrijven Anteagroup en CB5, in samenwerking met Anarchi, de bouwkundestudievereniging voor de richting Architectuur en Stedenbouwkunde. “We waren binnen ons bedrijf op zoek naar een manier om meer zichtbaarheid te creëren onder studenten aan de hand van een wedstrijd”, legt Hanne de Jong uit, adviseur bij CB5. “Iets wat de studenten zou uitdagen op het gebied van architectuur en design. Maar ook iets met een nadruk op duurzaamheid, omdat dat een belangrijke pijler is in ons bedrijf.” Om die reden werd bamboe als ‘sterspeler’ gekozen. Een sterk, veelzijdig en vooral duurzaam materiaal.
Nieuwe ervaring
De makers van het winnende paviljoentje mogen duizend euro aan prijzengeld mee naar huis nemen. De geldprijs is natuurlijk een mooie motivatie, maar de ervaring zelf is ook erg waardevol volgens Finn Snijders, bestuurslid bij Anarchi. “We bouwen tijdens onze eigen vakken ook wel eens dingen, maar nooit op deze schaal. Het grootste wat we bij vakken maken, is misschien 1:10, dat past nog op je tafel”, vertelt hij. “Bij deze wedstrijd kunnen studenten hun eigen ontwerp op een schaal van 1:1 uitbouwen, dat is echt een mooie ervaring.”
Daarnaast is het bouwen met bamboe een welkome uitdaging voor studenten, omdat dit een nog weinig gebruikt materiaal is in Nederland. “Onze vakken richten zich voornamelijk op de Nederlandse markt, waar beton, baksteen, staal en hout de meest gebruikte materialen zijn”, vertelt Kalina Petkova, ook bestuurslid bij Anarchi. "Door een nieuw bouwmateriaal te introduceren, worden deelnemers uitgedaagd om zich aan te passen en te werken met iets waar ze nog niet bekend mee zijn. Het belangrijkste doel is hiermee om mensen bewust te maken van andere materialen die gebruikt kunnen worden. Dit is vooral interessant voor studenten die na hun studie in het buitenland willen werken, waar de bouwmaterialen misschien anders zijn."
Bamboe als bouwmateriaal
Bamboe begint steeds meer in opkomst te raken in de bouwwereld. Het heeft weinig specifieke verzorging nodig en groeit ontzettend snel, tot wel een meter per dag. Hierdoor is het duurzamer en een stuk goedkoper dan de meeste andere bouwmaterialen. Daarnaast is het zowel buigzaam als sterk. De treksterkte is zelfs groter dan die van staal.
Op dit moment wordt bamboe in Nederland nog maar weinig gebruikt. Architect Olav Bruin, aanwezig als jurylid van de wedstrijd en gespecialiseerd in bamboestructuren, legt uit dat dit niet zo gek is. “Dan heb je een heel duurzaam materiaal, maar moet het vervolgens vanuit Azië geïmporteerd worden. Dat schiet een beetje zijn doel voorbij. Het is mooier om te werken met materialen die van nature voorkomen in een land. Hier in Nederland is dat eerder hout bijvoorbeeld”, vertelt hij. “Maar in sommige situaties kan het ook hier een mooie oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan structuren die lichtgewicht en makkelijk in en uit elkaar te halen moeten zijn, zoals terrasjes of afdakjes bij festivals. Daar is bamboe ideaal voor.”
Winnende team
Na bijna zeven uur bouwen worden de paviljoentjes beoordeeld door een jury bestaand uit afgevaardigden van Anteagroup, CB5, de faculteit Built Environment en architect Bruin. “Vorig jaar, toen we de Bamboo Challenge voor het eerst organiseerden, beoordeelden we vooral op de kwaliteit van de constructie. Dit jaar hebben we daar het esthetische aspect aan toegevoegd, dus ook hoe mooi of interessant het eindproduct eruitziet”, aldus de Jong.
Team vier, genaamd the Bamboozlers, mocht zich de grote winnaar noemen van de Bamboo Challenge. De teamleden noemden hun paviljoen the Wave (zie hierboven en hoofdfoto) vanwege de golvende structuur die ze met de bamboestokken creëerden. “We hebben ons paviljoen aan vier kanten open gelaten met het oog op het sociale aspect. Zo nodigt het voorbijgangers van alle kanten uit om binnen te komen”, vertelt een van de teamleden tijdens hun presentatie.
Mee naar huis
De paviljoentjes blijven tot vrijdagmiddag op het Koeveld staan, daarna worden ze afgebroken. “De deelnemers mogen de materialen mee naar huis nemen om hun design of iets anders op een andere plek te bouwen, in hun eigen tuin bijvoorbeeld”, aldus Snijders. De overgebleven bamboe slaat Anarchi op. “Die kunnen we bij de volgende Bamboo Challenge weer gebruiken, dat is wel zo duurzaam.”
Discussie