Achter de schermen | Thijs Mooren, terreinbeheerder

Van technicus tot roostermaker en van IT’er tot horecamedewerker: er zijn vele handen nodig om de TU/e draaiende te houden. Wie zijn deze mensen achter de schermen? Cursor zet ze in de schijnwerpers. Vandaag: Thijs Mooren, beheerder en adviseur voor het hele buitenterrein van de campus.

Vijfenzeventig hectare is het gebied waar Thijs Mooren zorg voor draagt. Er zijn bomen en struiken en planten. Er zijn paadjes en bruggen en wegen. Er zijn prullenbakken en picknicktafels en verkeersborden. En er is nog zoveel meer; riolering, sportvelden, verlichting, vijvers. Mooren geniet ervan dat hij zich met alles wat er buiten gebeurt mag bemoeien. Dat  betekent niet dat hij zelf het gras maait of banieren ophangt, maar hij stuurt de medewerkers van onder andere aannemer Heijmans aan, die de terreinwerkzaamheden uitvoeren.

Hoe laat klok je in?

“Ik begin om zeven uur ’s ochtends. Daar zitten voordelen aan. Omdat ik in Nederweert woon, heb ik op deze manier niet te maken met verkeersopstoppingen. Dan is het maar een halfuur rijden. Daarnaast is het zo dat de terreinaannemer waar ik mee werk, Heijmans, ook zijn medewerkers al zo vroeg aan het werk zet.”

Wat houdt je baan precies in?

“Als adviseur kan ik input geven in de ontwerpfase van campusdelen, zoals bij de ontwikkeling van de Blauwe Loper. Als terreinbeheerder heb ik contact met de partijen die het groen (de beplanting), het blauw (de drie vijvers) en het grijs (de wegen en verhardingen) onderhouden. Ook het terreinmeubilair met onder meer buitenlampen, tafels, verkeersborden en bewegwijzering valt onder mijn zorg. En de schoonmaak, dus het legen van de afvalbakken en het opruimen van het zwerfvuil, heeft mijn aandacht.”

Is er verschil in winter en zomer?

“In de zomer hoef ik niet aan gladheidsbestrijding te doen. Dan is er meer groenonderhoud.”

Hoe ben je in deze baan gerold?

“Achttien jaar geleden solliciteerde ik op de functie coördinator terreintechniek. Toen had ik bij Defensie, bij de kazerne in Oirschot, een soortgelijke baan. Daarvoor ben ik hovenier geweest. Ik heb een groene achtergrond en ben ook opgeleid als groendocent, maar heb nooit les gegeven. Mijn baan bij de TU/e is doorontwikkeld tot wat ik nu allemaal doe.”

Wat is de grootste verandering?

“Sinds 2010 werken we met resultaatcontracten in plaats van met inspanningscontracten. Dat is een wereld van verschil. Vroeger moesten wij controleren of het werk goed gedaan was. Nu ligt de verantwoordelijkheid meer bij de aannemer en voeren wij de regie. Een voorbeeld: Heijmans moet nu aan de ‘catalogus beeldkwaliteit’ voldoen en maandelijks resultaten rapporteren. In die catalogus staat dat het gras niet korter mag zijn dan 3 centimeter en niet langer dan 7 centimeter en dat een grasveld voor 95 procent bedekt moet zijn.”

Wat is het leukste?

“Dat ik invloed heb op alle aspecten van het terrein. Ik draag bij aan een omgeving die prettig is voor mensen. Ik word erg blij van complimenten over de campus. Ik kreeg laatst spontaan een mailtje dat het terrein er mooi bijligt. Dat is wel een kippenvelmomentje.”

En het minst leuk?

“Twee dingen: zwerfafval en gladheidsbestrijding. We doen vreselijk ons best, maar dat laatste doe je nooit honderd procent goed. Een paar winters geleden is er iemand uitgegleden, dat trek ik me echt aan.
Ik stoor me mateloos aan de peuken op grond. De laatste twee maanden zijn de klachten toegenomen en ik zie het ook zelf. Voor een bepaald weekend hadden we de ingang bij Neuron peukenvrij en na dat weekend lagen er weer ongelofelijk veel peuken voor de deur. Ik stoor me er mateloos aan dat mensen roken op een rookvrije campus.”

Hoe laat klok je uit?

“Om 16:30 u ben ik klaar. Ik werk vier dagen van negen uur en nog een halve dag per twee weken. De meeste tijd zit ik binnen op kantoor in Atlas. Als het regent, of koud is, of te warm of het waait heel erg, dan denk ik terug aan de tijd dat ik wél buiten werkte en dan ben ik tevreden over de huidige situatie. Ik maak wel rondjes over de campus wanneer het uitkomt.”

Wat doe je als je uitgeklokt bent?

“Ik doe veel aan sport. In Nederweert tennis ik, ik zwem in het zwembad dat ik zelf aanlegde in onze tuin en ik wandel veel met mijn vrouw Jacqueline. Ik vind het ook wel fijn om in de tuin te werken. Die is heel strak aangelegd en er is geen onkruidje te zien. Ik ben als hovenier toch wel zo opgevoed.”

Deel dit artikel