Hoe klimaatbewust ben jij? Test je kennis met een examen

Een vrijwillig examen waar je geen cijfer voor krijgt en dat geen diploma oplevert, maar dat toch erg belangrijk is. We hebben het over het Klimaatexamen dat de laatste twee weken van mei in Nederland overal te maken is. Op 19 mei neemt TU/e’s sustainability ambassadeur Anna Wieczorek het examen af op de TU/e-campus. Iedereen mag meedoen.

door
foto mediaphotos / iStock

Over zeespiegelstijging, bosbranden, overstromingen en andere ellende die klimaatverandering veroorzaakt, kun je lezen zoveel je wilt. Maar wat weet je er nu eigenlijk feitelijk van? Je kennis is te meten tijdens een klimaatexamen. Met pen en papier kun je de vragen die Klimaatexamen.nl bedacht, beantwoorden. Na afloop, tijdens een borrel in de hal van Atlas, volgt een nabespreking.  

“Het is een informatieve en positieve manier om aandacht te vestigen op de klimaatverandering waar we mee te maken hebben”, zegt Erwin kerkhof van Sustainability Office. “De inhoud én timing – voor alle deelnemende organisaties naar keuze tussen 15 en 30 mei – passen perfect bij onze Green Week. Het zorgt voor bewustwording in een leuke en originele setting.”

Toekomst

Hoogleraar Sociotechnische Innovatie en Klimaatverandering Heleen de Coninck zit in de examencommissie die de vragen verzint en de balans tussen verschillende thema’s bewaakt. “Ik doe dat omdat ik het heel belangrijk vind dat zo veel mogelijk mensen basiskennis hebben over klimaatverandering. Hoe het werkt, wat de gevolgen zijn, en ook wat eraan te doen valt”, mailt ze. De organisatie noemt het Het examen voor de toekomst.

Welke vragen gesteld worden, verklapt De Coninck niet. Het is wel zo dat er veel lesstof is verzameld op de website van klimaatexamen.nl en dat er een oefententamen kan worden gemaakt.

Verdeeld over drie thema’s zijn twintig informatieve filmpjes te bekijken. Bij thema ‘Oorzaak en gevolgen’ kun je onder andere een uitgebreide infographic zien van het IPCC, het klimaatrapport waar De Coninck als onderzoeker bij betrokken was. Het thema ‘Oplossingen en adaptatie’ geeft aandacht aan de voorbereidingen die je kunt treffen op de klimaatverandering. Het laatste thema is ‘Jouw duurzame rol’.

Green Week

Het klimaatexamen past zoals gezegd goed in de Green Week waarin de TU/e allerlei activiteiten aanbiedt die met verduurzaming te maken hebben. Nieuw dit jaar is dat ‘Connect with my culture’ er ook onder valt. Kerkhof: “Sociale duurzaamheid is ook belangrijk bij een universiteitsgemeenschap.” Verder staan onder andere de kledingruil, de biodiversiteitstour en lezingen van studententeams weer op het programma.

De Coninck en Kerkhof hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, je hoeft er niet eens een band met de TU/e voor te hebben. Aanmelden kan via Klimaatexamen of via de website van TU/e’s Green Week, waar je je ook voor de andere activiteiten kunt opgeven.
Het examen kan ook Engelstalig worden gemaakt. De organisatie vraagt of je zelf een pen wilt meenemen.

Deel dit artikel