Thuisloze oud-docent vraagt kamer, krijgt ‘veel goede wil’

‘Heeft de TU/e een kamer in Plaza Luna of Vestide die ik tijdelijk kan gebruiken?’ vraagt Gert Regterschot in een mail aan rector Silvia Lenaerts. De rector is begin deze week bij hem langsgegaan omdat ze heeft vernomen dat de voormalig TU/e-docent sinds kort thuisloos is. ‘Helaas kunnen we hem geen toezeggingen doen’, aldus Lenaerts.

door
foto Cursor

Regterschot (66), die al tientallen jaren zes dagen per week studenten onbetaald lesgeeft onder de trap in gebouw Luna, heeft sinds hij zijn huis uit is gezet, een aantal nachten doorgebracht bij een kennis en in een ho(s)tel. Het geld daarvoor hadden studenten en medewerkers opgehaald via een inzamelingsactie op sociale media. Ook heeft hij een nacht doorgebracht in een fauteuil in de hal van Luna.

Hierna wacht volgens Regterschot de maatschappelijke opvang voor thuislozen. Dat wil hij liever voorkomen en dus stelde hij het bezoek en de aandacht van de rector zeer op prijs. “Het was een fijn en constructief gesprek.” Volgens Regterschot vroeg de rector hem wat hij nodig had en heeft hij haar gevraagd om tijdelijke woonruimte op of in de buurt van de campus. Maar de rector kon hem niets toezeggen.

Een begin

“Het raakt me als ik verhalen over hem lees en dus wilde ik weten hoe het nu met hem gaat.” De rector vroeg Regterschot of hij voldoende eten en een bed heeft, en was blij te horen dat dat het geval is. Volgens Lenaerts voelt hij zich duidelijk verbonden met de universiteit en de studenten. ‘Maar we kunnen hem geen toezeggingen doen’, schrijft ze in antwoord op vragen van Cursor.

Had hij meer verwacht? “Als je al zolang wacht op erkenning en uitstaand geld, kan alles wat langer duren”, zegt de voormalig TU/e-docent. Toezeggingen of niet, er is volgens hem “veel goede wil”. “Silvia heeft tijdens ons gesprek gezegd dat ze me in alles wil helpen. Een positief punt dus. Ik noem het een morele toezegging, het is in elk geval een begin.”

Huisuitzetting

Het universiteitsbestuur heeft in het verleden vele malen contact gehad met Regterschot en zijn zaak is meerdere keren tegen het licht gehouden. Volgens het bestuur heeft hij al sinds 1995 geen aanstelling meer. Maar Regterschot blijft bij zijn standpunt dat hij nooit is ontslagen en recht heeft op (achterstallig) loon.

Om die reden ontvangt Regterschot geen uitkering. Wegens een opgelopen huurachterstand werd hij vorige week uit zijn woning gezet. Een aantal jaren geleden dreigde ook al een huisuitzetting, maar dat werd voorkomen nadat studenten en medewerkers van de TU/e een grootschalige crowdfunding hadden opgezet.

In 2023 kreeg zijn kwestie veel aandacht in de media. Dat leidde ertoe dat de TU/e een statement publiceerde op de eigen website.

Deel dit artikel