Kan die fiets kleiner? Foto | Bart van Overbeeke

Fietsframefrommelen stilgelegd door brandweer

Het had zo mooi kunnen zijn; kijken welk groepje Werktuigbouwkundekids het snelst een complete fiets door een fotoframe krijgt. En de nuldejaars begonnen ook fanatiek. Maar veiligheidsmedewerkers van de TU/e legden de activiteit stil omdat er geen handschoenen en brillen door iedereen werden gebruikt.

De vereiste veiligheidsbrillen en handschoenen zijn op het moment van afgelasting onderweg. Maar Stijn Bertens, lid van het organiserende dispuut Tau, is, ironisch genoeg, onderuit gegaan met zijn motor. Hij is lichamelijk ongedeerd maar haalt het niet om op tijd op het veldje bij Laplace te zijn waar 26 introgroepjes een fiets door een fotoframe moeten halen. Ieder jaar organiseert Tau deze activiteit en nooit eerder waren er problemen. "Door voortschrijdend inzicht, zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt", zegt een veiligheidsmedewerker in brandweeruniform. De TU/e is verantwoordelijk voor verwondingen en omdat bij de vorige editie een introganger zijn been brak bij 'de sloopauto activiteit' van Heerendispuut Dignitatis, zijn de regels dit jaar strenger.

Jammer voor groepje 'Ja, ik w'. De groepsnaam staat op de sjerp die ze dragen. De i en de l zijn subtiel met duct tape weggewerkt. "Je bent een W' er of je bent het niet en zo ja, dan heb je wel een beetje duct tape nodig", zegt mama Monica Theunissen. Ze schatte eerst de winkansen van haar groepje niet hoog in. "Ze zijn veel te lief." Maar het ging net de goede kant op: "Ze luisteren heel goed. Wanneer ik zeg dat ze harder moeten stampen dan gebeurt dat. "

Tot het moment dat de organisatie roept dat het tijd is om te stoppen. Nuldejaars Karel Moeskops laat trots een stukje stuur en een deel van een voorvork zien. "We waren er bijna!" Maar toch wordt er niet hard gemopperd. Ook niet door de organisatie; ze gaan de handschoenen en brillen vanmiddag goed opbergen. Volgend jaar beter.

Deel dit artikel