NWO financiert maatschappelijk TU/e-onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt geld uit om onder andere twee TU/e-onderzoeken te financieren in het kader van een nieuw project. In totaal krijgen tien onderzoeken samen 1,8 miljoen euro. Die onderzoeken richten zich op ‘proactief onderzoek naar ethische en maatschappelijke vraagstukken die verbonden zijn met de ontwikkeling van technologische innovaties’, meldt NWO.

Beide TU/e-onderzoekers die financiering krijgen zijn van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences en zitten allebei bij de vakgroep Philosophy & Ethics. Hun onderzoeken verschillen wel van elkaar.

Dr. Philip Nickel bestudeert via vragenlijsten welke factoren bijdragen aan het vertrouwen van patiënten in zorg op afstand en hoe dit soort systemen betrouwbaarder kunnen worden gemaakt. NWO financiert dit onderzoek van twee jaar voor drie ton.

Dr. Andreas Spahn onderzoekt de effectiviteit van technologie die als doel heeft menselijk gedrag te veranderen. Een voorbeeld van deze technologie is een display met informatie over energieverbruik dat kan leiden tot minder verbruik. De kracht hiervan is de directe feedback – je ziet het de volgende ochtend als je ’s nachts de verwarming vergeet uit te zetten in plaats van dat je het aan het einde van het jaar op je energierekening ziet. Dit onderzoek duurt één jaar en hij krijgt er van NWO 127.500 euro voor.

De onderzoeken krijgen financiering binnen het NWO-programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren en hebben een looptijd van één of twee jaar. De onderzoeken hebben onder meer betrekking op het maatschappelijk draagvlak voor de plaatsing van windturbines en het vertrouwen van patiënten als cruciale factor voor het introduceren van zorg op afstand (‘telecare’). 

Deel dit artikel