En hoe is het in Zürich?

Er bestaan twee vooroordelen over Zürich: ten eerste dat het er praktisch onmogelijk is om woonruimte te vinden, en ten tweede dat alles er vreselijk duur is. Nog voordat ik aan mijn stage was begonnen, kwam ik erachter dat beide vooroordelen volledig op waarheid berusten!

Het bleek onmogelijk om geschikte (maar vooral betaalbare) woonruimte te vinden in Zürich zelf. Na heel lang gezocht te hebben, vond ik dan toch nog net op tijd een kamer net buiten de stad. Het plan was om tijdens mijn stage vanuit daar maar verder te zoeken naar een kamer in de stad zelf.

Met een goedgevulde portemonnee vertrok ik begin september vol goede moed naar Zürich voor mijn stage aan het ‘Swiss Center for Regenerative Medicine’. Hier doe ik onderzoek aan cellen uit het vruchtwater van zwangere vrouwen. Het doel is om deze cellen te herprogrammeren tot stamcellen, zogenaamde ‘Induced Pluripotent Stem Cells’. Net als embryonale stamcellen kunnen deze IPSCs zich ontwikkelen tot elke cel van het menselijk lichaam. Dit betekent dat ze in potentie kunnen worden gebruikt om ziek of beschadigd weefsel in het menselijk lichaam te genezen of zelfs te vervangen.

Het nadeel van het gebruik van embryonale stamcellen is dat er veel ethische bezwaren aan kleven. Met het gebruik van Induced Pluripotent Stem Cells kun je deze ethische kwesties omzeilen, doordat ze niet uit een embryo hoeven te worden geïsoleerd. De onderzoekers die voor het eerst onderzoek deden naar IPSCs kregen dit jaar de Nobelprijs voor de geneeskunde. Het lijkt me dat ik de relevantie van dit onderwerp dus niet verder hoef uit te leggen.

Ondertussen ben ik al zo’n twee maanden bezig en heb ik de stad al goed leren kennen. Zürich wordt ingeklemd tussen twee bergen, aan de oostkant heb je de Uetliberg en aan de westkant de Zürichberg. Aan de zuidkant grenst de stad direct aan het meer de Zürichsee. Zürich is onderverdeeld in verschillende wijken, erg creatief met de naamgeving van deze wijken zijn ze hier niet: ze heten simpelweg Kreis 1 t/m 12. De universiteit en het bijbehorende ziekenhuis liggen in Kreis 7, op de Zürichberg. Vanuit de verschillende gebouwen, waaronder het lab waar ik werk, heb je een prachtig uitzicht over de stad en het meer. In Kreis 1 vind je het centrum, waar je echt kunt merken dat je in een van de belangrijkste financiële centra van de wereld bent. Op elke hoek van de straat staat een bankgebouw en de dure auto’s vliegen je aan alle kanten voorbij.

Nadat ik hier een paar weken bezig was, kon ik een kamer krijgen in Kreis 5, een voormalig industriegebied aan de oevers van de rivier de Limmat. Hier zijn alle voormalige fabriekspanden omgebouwd tot kroegen, restaurants en appartementen. Vooral in de Langstrasse, zeg maar het Stratumseind van Zürich, gaat het feest tot in de kleine uurtjes door. Ik vond het daarom ook totaal geen probleem om tussendoor mijn spullen te moeten verhuizen.

Buiten Zürich is ook van alles te beleven. Zo kun je in de omgeving prima hiken, mountainbiken en andere buitensporten beoefenen. Binnen een uur ben je met de trein in een wintersportgebied. Sinds afgelopen weekend is de eerste sneeuw aan het vallen, dus hopelijk kan ik voordat ik weer moet vertrekken nog een keer snowboarden.

Mathieu van Kelle | student Biomedische Technologie

Deel dit artikel