Crumpler rugtas

Promotie eindigt in drama door auto-inbraak

Wat een van de mooiste dagen van haar leven had moeten worden, eindigde voor TU/e-promovenda Maartje Bastings maandagnacht in mineur. Na de succesvolle verdediging van haar proefschrift over supramoleculaire materialen, gevolgd door 'n diner en feest in De Effenaar, bleek na middernacht dat al haar spullen –inclusief wetenschappelijke data– uit de auto waren gestolen.

Volgens een aangeslagen Bastings heeft de dader waarschijnlijk op de uitkijk gestaan. “Rond half twaalf hebben we alvast wat spullen naar de auto gebracht. Toen we een uur later, nadat we van de gasten afscheid hadden genomen, weer bij de auto kwamen, bleek er opeens wel heel veel ruimte om alle cadeaus op te bergen.”

De diefstal komt voor de kersverse doctor extra ongelegen. Alvorens ze aan de slag gaat aan Harvard University, vertrekt ze vrijdag voor een maand naar Nepal. Als geluk bij een ongeluk had ze haar paspoort en visum thuis gelaten, anders was die reis ook nog in gevaar gekomen. “Je hebt niet binnen een paar dagen een nieuw visum.”

Op de gestolen MacBook Pro staan data, grafieken en analyses die Bastings afgelopen maand thuis heeft uitgewerkt om het deel van haar promotieonderzoek klaar te maken voor publicatie. Extra bitter is dat de backup van deze gegevens – op een externe harde schijf – ook in de auto lag. “Die had ik mee voor het geval dat er iets met mijn presentatie mis zou gaan.”

Voor Bastings is het kwijtraken van die wetenschappelijke gegevens erger dan het verlies van haar laptop, portemonnee met pasjes en mobiele telefoon. “Die zijn voor mij vervangbaar. Aan de data heeft niemand iets, maar die krijg ik niet terug.” Onder de gestolen spullen waren ook een beamer en laptop van de TU/e.

Uiteindelijk bracht Bastings de nachtelijke uren op het politiebureau door om aangifte te doen en haar passen en telefoon te laten blokkeren. Daar werd meteen ook getest of de traceersoftware op haar MacBook al locatiegegevens had doorgestuurd. “Helaas had ik de WiFi uitgezet om pop-ups tijdens de presentatie te voorkomen. We moeten dus wachten tot de nieuwe eigenaar die functie weer inschakelt.”

De hoop is dat de dief haar laptoptas, een opvallend olijfgroen exemplaar van het merk Crumpler (zie foto), inclusief externe harde schijf, ergens in de bosjes heeft gedumpt. “Ik hoop dat iemand die vindt. Hopelijk draagt deze publiciteit daaraan bij.”

Deel dit artikel