de wereld leert door matthijs van nieuwkerk martijn manders

Maritiem archeoloog trekt bijna half miljoen tv-kijkers

Gisteren keken bijna 420.000 mensen naar de eerste aflevering van DWDD-spin off ‘De Wereld Leert Door’, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Spraakwaterval Matthijs van Nieuwkerk interviewde maritiem archeoloog Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Manders is verantwoordelijk voor het beheer van vierhonderd Nederlandse scheepswrakken wereldwijd. Hij doet samen met een team van Nederlanders en Brazilianen onderzoek naar ‘De Utrecht’, een schip dat in de zeventiende eeuw zonk en voor de Braziliaanse kust op de zeebodem ligt.

In twaalf minuten legde Manders met behulp van animaties en miniatuurscheepjes uit wat voor onderzoek hij doet en waarom dat belangrijk is. En passant vertelde hij ook nog het heroïsche verhaal van de ondergang van De Utrecht.

De aflevering trok veel kijkers, maar kon niet tippen aan de kijkcijfers van bijvoorbeeld Nieuwsuur (789.000), Hart van Nederland (811.000) en comedyserie ’t Schaep in Mokum (1,8 miljoen), die rond hetzelfde tijdstip werden uitgezonden.

In 'DWLD' van vanavond zijn de geheimen van schone energie uit kernfusie het gespreksonderwerp. Bij Van Nieuwkerk aan tafel zit plasmafysicus Willem Haverkort. 

Deel dit artikel