Aanschuiven bij GDN. Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij GDN

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: Aanschuiven bij GDN, ‘s Gravesandestraat 1H.

Een Vestidehuis, speciaal gebouwd (in 1978 of jaren ’80) voor 16 studenten met elk een ruime kamer (20m2) en eigen douche en wc. Huur afhankelijk van het aantal huurverhogingen bij wisselingen 350-412 euro per maand. Er zijn in de ‘s Gravesandestraat in Woensel zes van dit soort huizen. GDN is vernoemd naar een voormalig bewoner: een lange, deurbrede man met donkere huidskleur.

Wie is de baas in huis?
Niemand. “Het gaat er hier democratisch aan toe.” Aan tafel maken alle jongens inderdaad evenveel lawaai. Het enige meisje (Vera Smoor, eerstejaars Industrial Design) komt er niet bovenuit en probeert dat ook niet.

Zijn er huisregels?
Er zijn alleen twee ongeschreven regels. Een: je mag een feest geven als je daarna maar schoonmaakt. Twee: wie kookt, hoeft niet af te wassen.
Het koken en afwassen en schoonmaken gaat op vrijwillige basis. De stats van eetlijst.nl wijzen uit dat Jasper het vaakst gekookt heeft.

Zijn er huisuitjes?
Nou en of! Met zijn veertienen een lang weekend naar België, of met een elftal naar Istanbul is zo geregeld - als de datum maar eenmaal geprikt is. Vier mannen hebben al een roadtrip naar Amerika gemaakt, drie kerels gaan straks op vakantie naar Argentinië. Oud-bewoners mogen ook nog steeds mee. In GDN zijn hechte vriendschappen ontstaan. Ook gaan ze ieder jaar naar een pretpark of een zoo.

Recept: Mexicaanse ovenschotel voor 12-15 personen (drie schalen)

Bak 6 uien, 9 paprika’s en 1,5 kilo gehakt. Voeg 5 tenen knoflook en 3 zakjes tacokruiden toe. Vul aan met 3 potten bruine bonen en 3 potjes maïs.
Doe een laag van die prut in een schaal. Leg er tortillachips naturel over en een wrap. Daarover groene guacamolesalsa. Dit herhalen tot de schaal vol is. Afsluiten met tortillachips en gerapte kaas.

Kwartiertje in de oven (op stand 'aan') om de kaas knapperig te maken en het voedsel weer warm.

Grote voordeel van dit gerecht is dat je het kunt klaarmaken, naar de donderdagmiddagborrel kunt gaan bij Werktuigbouwkunde én Biomedische Technologie, een huisgenoot die met de auto is - en nuchter eerder naar huis gaat - de schalen in de oven kunt laten zetten. Toch, Pierre en Jasper?

Waarom hangt er een beer aan het plafond?
“Op Koninginnedag zagen we in de stad een beer op een scooter”, zegt Pierre Rompen (masterstudent Werktuigbouwkunde). “We hebben hem overgehaald mee te gaan naar huis.” Maar daarna dook hij telkens op onverwachte plekken op; in het bed van Han van Venrooij (masterstudent Technische Informatica), in de douche van Pawel Fietz (bachelorstudent Werktuigbouwkunde), op het toilet van Han, etc. “Om de rust in huis te bewaren -en om te zorgen dat ie niet gejat zou worden bij een huisfeest- is beer maar opgeknoopt.”

Nooit te vergeten culinaire hoogstandjes:
Kerstdiner met vers geschoten konijn (door een vader), het Poolse gerecht Pierogi van Pawels moeder, en het achtgangen diner voor twaalf personen met oudjaar door Jasper Meeusen (masterstudent Technische Natuurkunde).

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel