De reguliere media richten hun camera’s in deze tijd van economische en financiële crisis vooral op slachtoffers en demonstranten. Veertien fotografen van over de hele wereld verbeeldden in ‘To Have and Have Not’ daarentegen een andere kant: de wereld die nauwelijks voor anderen toegankelijk is, namelijk die van de superrijken. Niet alleen is hun tastbare rijkdom te zien, ook de minder fysieke elementen: de ongrijpbaarheid van de financiële wereld, schimmige machtsstructuren, de rol van de politiek. Het is een inkijkje in de cultuur van één procent van de wereldbevolking: de rijkste burgers van deze aarde, die zich onaantastbaar wanen. Het achterliggende idee van ‘To Have and Have Not’ is om de manier van leven en denken van deze elite bloot te leggen.
Zo toont fotograaf Jan Stradtmann in ‘The tax dodgers’ footpath’ letterlijk de weg die Duitse belastingontduikers aflegden. Hij fotografeerde de douanehuisjes en grensovergangen waarlangs ze hun cash geld naar Oostenrijk en Zwitserland brachten om het daar op de bank te zetten.
Rusland kent een kleine groep superrijken die zijn kapitaal heeft verworven na de val van het communisme. Als een hofschilder die deel uitmaakt van het dagelijkse leven aldaar laat Anna Skladmann in ‘Little adults’ zien hoe kinderen van die rijke ouders opgroeien.
In zijn serie ‘Protokoll’ ontleedt Christiaan Lutz op ironische wijze de wereld van de politieke ambtsdragers. Drie jaar lang volgde hij een lid van de Zwitserse bondsraad op zijn ambtsreizen naar Nigeria, waar negentig procent van de bevolking in bittere armoede leeft.
‘To Have and Have Not’kwam tot stand dankzij fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen. De tentoonstelling in de hal van het Hoofdgebouw loopt van 21 november tot 18 december 2013. Op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 18.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. De entree is gratis.
Discussie